Aa

Aa

Ђорђевић и Турковић о унапређењу сарадње Србије и БиХ

Ђорђевић и Турковић о унапређењу сарадње Србије и БиХ

Ђорђевић и Турковић о унапређењу сарадње Србије и БиХ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са министарком спољних послова Босне и Херцеговине Бисером Турковић о унапређењу сарадње, посебно када је у питању развој заједничког тржишта и размена радне снаге између две пријатељске земље.

 

Министар Ђорђевић рекао је да су Србија и Бoсна и Херцеговина пријатељске земље и да уколико се њихови односи буду кретали као и до сада, узлазном путањом, обострани просперитет је сигуран.

 

„Наш потенцијал је у заједничком тржишту. Зато је неопходно да омогућимо слободно кретање људи, капитала и робе, јер на тај начин најбрже ћемо остварити циљ који је поставио наш председник Александар Вучић, а то је да се у Србији гради све више, да имамо велики број нових инвестиција, да економски ојачамо нашу земљу, да наши млади људи раде и оснивају своје породице у Србији“, рекао је министар.

 

Он је додао да је Република Србија олакшала процедуру издавања радних дозвола за странце истакавши да су и радници из Босне и Херцеговине добродошли да раде у нашој земљи.

 

Према речима министра, веома је важно да се у наредном периоду ради и на инфраструктурном повезивању, јер, како каже, то представља обострани интерес, како за Србију, тако и за БиХ. 

 

Ђорђевић се током разговора осврнуо и на добросуседске односе две државе и подсетио да је Босна и Херцеговина важан економски партнер Србије. Он је навео и да Републички фондови за пензијско и инвалидско осигурање Србије и Босне и Херцеговине одлично сарађују, али да увек има простора да се та сарадња додатно унапреди, како би сви наши грађани имали сигурне пензије, без обзира у којој земљи су радили и живели. Како је навео, у ПИО фонду Босне и Херцеговине постоје одређени проблеми  и дугови, али верује да ће се они ускоро решити. 

 

Министарка спољних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић сложила се са министром Ђорђевићем да две земље имају добре билатералне односе и да треба да наставе да унапређују сарадњу у многим областима. Како је навела, верује да ће се у наредном периоду ти односи додатно унапредити, чиме ће се омогућити бољи услови за живот грађана обе земље.