Aa

Aa

Ђорђевић: Циљ је обезбеђивање бољих услова за запошљавање како наших, тако и страних држављана

Ђорђевић: Циљ је обезбеђивање бољих услова како наших, тако и страних радника

Ђорђевић: Циљ је обезбеђивање бољих услова за запошљавање како наших, тако и страних држављана

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са замеником директора Националне службе за запошљавање Петром Јарићем о обезбеђивању бољих услова за запошљавање, како наших, тако и страних држављана који раде у нашој земљи.

 

Ђорђевић је истакао да је у време пандемије корона вируса установљено да постоји велики број људи који раде на даљину, односно раде за фирме које се не налазе у земљи у којој живе, и да је то подстакло идеју о привлачењу већег броја странаца и у Србију.

 

Како каже, Влада Србије жели да изменама Закона о странцима и Законом о запошљавању странаца, које ће бити предложене након формирања Владе, учини земљу привлачнијом за њих, обезбеди им боље услове рада, истовремено пружајући и друге погодности, попут доброг друштвеног живота.


„Србија има потенцијал да привуче велики број странаца који ће живети у нашој земљи, богат друштвени живот и оно што је веома битно, висок степен безбедности. Усвајањем поменутих закона могла би да постане једна од најомиљенијих дестинација за све људе који раде у Европи на даљину онлајн.  Такође, план је да издајемо боравишне визе страним држављанима чиме би се омогућило да свој посао обављају из Републике Србије, боравећи у њој и до годину дана“, рекао је Ђорђевић. 

 

Министар је овом приликом подсетио и на разговор који је имао са представницима синдиката и запосленима на Аеродрому Никола Тесла, истакавши да Национална служба за запошљавање, одређеном броју запослених, који имају уговор о раду на одређено време, може и треба да пружи помоћ.


„Спровођењем преквалификација и доквалификација, с обзиром на њихове квалификације, омогући ће се да раде и даље, а можда да себи обезбеде и веће плате, на овом или неком другом месту“, рекао је Ђорђевић. 

 

Он је истакао да се Република Србије залаже за поштовање права свих радника у целој земљи, па тако и на аеродрому и да радници морају да знају да држава брине о њима и да ће и у отежаним условима пословања аеродрома, све учинити да они не остану без посла.


Према његовим речима, на аеродрому није било прекида уговора запосленима, а онима који су пронашли бољи посао и желе да се посвете новим каријерним изазовима и који због тога желе да прекину уговор о раду биће омогућено да добију отпремнину.