Aa

Aa

Ђорђевић честитао Међународни дан жена на селу: Све жене у Србији имају једнака права без обзира где живе

Ђорђевић честитао Међународни дан жена на селу: Све жене у Србији имају једнака права без обзира где живе

Ђорђевић честитао Међународни дан жена на селу: Све жене у Србији имају једнака права без обзира где живе

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поводом обележавања Међународног дана жена на селу - 15. октобра, посетио је Удружење жена на селу "Црнобарке", у селу Црна Бара и послао поруку да жене на селу нису заборављене и да Република Србија, не челу са председником Александром Вучићем, посвећује посебну пажњу унапређењу услова живота и рада овој категорији становништва.

 

Министар Ђорђевић је истакао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ неколико година пружа финансијску подршку удружењима која се баве овом проблематиком, са циљем економског оснаживања жена на селу, посебно оних са искуством насиља, те је то био случај и са подршком коју је Министарство пружило Удружењу жена „Црнобарке“.

 

„Како бисмо побољшали положај жена на селу, ресор којим руководим свакодневно се залаже за побољшање њихових услова живота и рада. Било где да живе, на селу или у граду, све жене су једнаке. Свака жена је дама, она је нечија ћерка, сестра или мајка, а пре свега грађанка Србије. Оне заслужују подједнаке могућности као и мушкарци, а законодавни оквири им гарантују права и заштиту, баш као и мушкарцима. Управо зато са поносом могу да кажем да је ова Влада за разлику од неких ранијих времена препознала све капацитете и могућности које имају жене и залаже се за антидискриминацију и родну равноправност“, рекао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, законски оквири нису довољни за побољшање живота жена на селу већ о проблемима са којима се ове жене сусрећу мора јавно да се прича и више медијски испрати, јер проблеми жена на селу нису исти као они са којима се сусрећу оне које живе у граду.

 

Министар је рекао и да се на челу сектора који се бави управо овим питањем у ресору којим руководи, налази жена, државни секретар Стана Божовић, која свакодневно улаже максималне напоре како би све жене у Србији имале могућност да искористе своја права и тиме пружиле свој допринос унапређењу живота у Србији.

 

Државни секретар Стана Божовић честитала је свим женама Међународни дан жена на селу и истакла да Влада Србије, на челу са председником Србије Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и ресорним министром Зораном Ђорђевићем,  активно ради на побољшању њихових услова живота.

 

Како је навела, Република Србија се поноси чињеницом да се у Индексу родне равноправности за 2018. годину наша земља налази на 16. месту, тј. има бољи резултат у том домену од половине земаља чланица Европске уније. Према њеним речима, овај напредак је остварен континуираним радом на унапређењу равноправности полова у политичком и јавном животу.

 

Обележавању Међународног дана жена на селу присуствовала је и извршни директор „Наледа“ Виолета Јовановић која је захвалила министру Ђорђевићу на досадашњој сарадњи и истакла да ће увек пружати подршку у реализацији пројеката које се односе на побољшање услова живота жена на селу.