Aa

Aa

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду отворила семинар „Здрава радна места“

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду отворила семинар „Здрава радна места“

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду отворила семинар „Здрава радна места“

Читај ми

в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Дуња Цицмил,  отворила је семинар „Здрава радна места: Превенција мускулоскелетних поремећаја повезаних са радом у финансијском сектору. Том приликом Цицмил је истакла да се Министарство као повереник Европске агенције за безбедност и здравље на раду у Р. Србији, придружило кампањи, са циљем да се укаже на значај превенције поремећаја мишићно-скелетног система.

 

Цицмил је подсетила да је  Управа  поводом обележавања Европске недеље безбедности и здравља на раду, посебну пажњу посветила заштити младих у систему дуалног образовања, јер резултати истраживања показују да већ школска деца осећају бол у мишићно-скелетном систему у раном узрасту. „Подизање свести о овом питању, што је раније могуће, у интересу је свих нас“,  истакла је директорка Цицмил на семинару, који је организовао Републички  синдикат запослених у банкама, осигуравајућим друштвима и другим финансијским организацијама  Р. Србије БОФОС.

 

Она је напоменула  да су у Европи, најчешћа обољења у вези са радом, управо болести мишићно скелетног система,  бол у леђима, бол у мишићима као и бол у врату, раменима и горњим екстремитетима. Када је реч о безбедности и здрављу на раду запослених, директорка Цицмил је подсетила да се овакви поремећаји спречавају применом превентивних мера, утврђених проценом ризика на радном месту.

 

Семинару су присуствовали и представници Светске организације радника и Савета европског центра за радничка питања, руководилац Центра за ЕУ интеграције, као и учесници 13 земаља који су представили примере добре праксе у превенцији мускулоскелетних поремећаја.