Aa

Aa

Дејан Антић одао почаст српским добровољцима и ослободиоцима Требиња из 1918. године

Дејан Антић одао почаст српским добровољцима и ослободиоцима Требиња из 1918. године

Дејан Антић одао почаст српским добровољцима и ослободиоцима Требиња из 1918. године

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић присуствовао је парастосу и церемонији полагања венаца на Споменик ослободиоцима Требиња у Првом светском рату.



Одавање почасти ослободиоцима Требиња уприличено је поводом обележавања 33. годишњице рада Удружења ратних добровољаца 1912-1918, потомака и поштовалаца Требиње и 120. годишњице постојања националног Удружења ратних добровољаца (1903 – 2023) чије је седиште у Београду.



Приликом обраћања присутним грађанима Требиња Антић је поручио да је Споменик ослободиоцима Требиња у Великом рату право место за одавање почасти српским добровољцима јер је само из Требињског среза 1914. и 1915. године у рат отишло више од 1100 добровољаца који су ратовали у редовима војске Краљевине Србије или Краљевине Црне Горе.



„Браћо Херцеговци, будите поносни на своје претке који су разбијали аустроугарске и бугарске ровове и сламали непријатељске бајонете од Цера, Колубаре и Мојковца до Кајмакчалана и Доброг поља. И чувајте сећање на њих свом жестином, на исти начин као што данас држава Србија и Министарство за рад на челу са министром Николом Селаковићем свом жестином помажу српска борачка удружења и удружења за неговање ослободилачких традиција“ – изјавио је државни секретар Антић. Он је нагласио и да се Србија никада неће одрећи своје историје и свог народа западно од реке Дрине, те да ће увек, заједно са браћом из Републике Српске, прослављати све важне датуме из славне али и многострадалне прошлости.



Церемонији полагања венаца присуствовали су шеф конзуларног одељења Републике Србије у Требињу Мирослав Марковић, помоћник градоначелника Требиња Дражен Бошковић, председник националног Удружења ратних добровољаца Никола Филиповић,  председник Удружења ратних добровољаца Требиње Вујадин Вуковић, сестра настрадалог помоћника министра Милоша Ковачевића, Сара Ковачевић, свештенство Епархије захумско-херцеговачке СПЦ и многобројни народ.