Aa

Aa

Дејан Антић на обележавању 65. годишњице од оснивања Дома културе у Грделици

Дејан Антић на обележавању 65.  годишњице од оснивања Дома културе у Грделици

Дејан Антић на обележавању 65. годишњице од оснивања Дома културе у Грделици

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић присуствовао је Свечаној академију поводом обележавања 65. годишњице од оснивања Дома културе у Грделици. 

 

Антић је званицама и запосленима у Дому културе Грделица пренео поздраве министра Николе Селаковића и поручио да су Домови културе у Републици Србији чувари културног идентитета српског народа те да ће држава Србија наставити да подржава и да помаже њихов рад. 

 

"Грделица је стара српска варош са богатом културно-историјском традицијом. Грделички крај је имао важну улогу у држави Немањића. Крајем 18. и почетком 19. столећа изродио је јунака војводу Илију Стрељу. У овом крају је још средином 19. века, дакле тридесет година пре ослобођења од Турака, радила школа на српском језику. Током 20. века овде је постојала озбиљна текстилна индустрија. Готово увек је мала Грделица делила судбину српског народа и државе. Славила је када су оствариване националне победе, патила је и страдала када је и целокупан српски народ страдао. Зато су запослени у овдашњем Дому културе дужни да чувају културно наслеђе грделичког поднебља. Да чувају аутентично српско јужњачко културно наслеђе јер без националне културе нема ни националног идентитета" - поручио је Антић. 

 

Свечаној академији поводом 65. година од оснивања Дома културе у Грделици присуствовали су начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић, помоћник градоначелника Лесковца Јелена Стаменковић, директори јавних установа Града Лесковца, свештенство СПЦ и бројни грађани.