Aa

Aa

Дечијa недеља у Београду – дан посвећен образовању

 Дечијa недеља у Београду – дан посвећен образовању

Дечијa недеља у Београду – дан посвећен образовању

Читај ми

Традиционална манифестација ”Дечија недеља” обележава се ове недеље у читавој Републици Србији под слоганом ”подељена срећа два пута је већа”. Организациони покровитељ Дечије недеље је хуманитарна организација Дечије срце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Данас су наши најмлађи суграђани имали прилику да посете значајне културно-образовне установе у престоници и упознају са са значајем образовања и науке у друштву.

 

Деца су прво посетила Музеј књиге, који представља својеврсну књижевну ризницу наше земље. "Код нас се налази право благо Србије - два милиона књига, важни и вредни експонати који су темељ српске културе и независности: од писма Хајдук Вељка Петровића до писама Црњанског, Киша, Андрића... Па ипак, највредније што Србија има заправо су њена деца. Тек бригом о будућим генерацијама заједно са вековима ствараном баштином, Србија има праву будућност. Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности у оквиру Удружења Адлигат увек ће бити окренути новим генерацијама. Част нам је и задовољство да смо имали прилику да ове године подржимо организацију Дечије недеље", каже Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат, књижевник и адвокат. 

 

Након тога, сви учесници данашње манифестације посетилу су Музеј Николе Тесле, где су се на њима занимљив и интерактиван начин упознали са животом и радом нашег најзнаменитијег научника, као и његовим изумима којима је задужио свет. 

 

За крај дана, учесници дечије недеље имали су прилику да посете редакцију Политикиног забавника, магазина за младе са великом традицијом дугом више од 80 година. Била је ово јединствена прилика да се наши најмлађи суграђани из прве руке упознају са радом редакције, виде развој култног магазина кроз време и добију увид у теме којима се млади баве све од средине прошлог века до данас.

 

Влада Републике Србије прогласила је 2020. годину Годином солидарности и сарадње, желећи да нагласи значај тих вредности за стабилност и напредак друштва, посебно у време пандемије вируса COVID – 19. Дечија недеља је тако ове године ити организована на другачији начин него иначе, водећи рачуна о здрављу и безбедности на првом месту деце, а потом и свих осталих учесника манифестације. Солидарност, сарадња и инклузија су у фокусу активности које се спроводе ове седмице а сутрашњи дан посвећен је управо тим вредностима. Централно дешавање биће у кафићу на Чубури ”Звуци срца”, у коме су запослени људи са сметњама у менталном развоју.

 

 Дечија недеља слави право деце да уживају у детињству и младости и то је такође прилика а деца покажу своје таленте, вештине и способности. Основни документ за планирање и спровођење активности током Дечије недеље је Конвенција Уједињених нација о правима детета, усвојена 1989. године, а програмски циљеви пројекта се из године у годину прилагођавају потребама и проблемима деце. Дечија недеља представља успешан модел сарадње државе, разних цивилних и професионалних организација, који повезује све важне актере у области заштите дечјих права.

 

Београд,

8. октобар 2020. године