Aa

Aa

Дечијa недеља у Београду – дан посвећен инклузији у кафићу ”Звуци срца”

 Дечијa недеља у Београду – дан посвећен инклузији у кафићу ”Звуци срца”

Дечијa недеља у Београду – дан посвећен инклузији у кафићу ”Звуци срца”

Читај ми

Традиционална манифестација ”Дечија недеља” обележава се ове недеље у читавој Републици Србији под слоганом ”подељена срећа два пута је већа”. Организациони покровитељ Дечије недеље је хуманитарна организација Дечије срце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Данас су малишани из престонице били гости кафића у центру града у Чубурској улици бр. 12, под именом Звуци срца, који је по много чему једниствено место у граду. У питању је једини кафић у Србији и региону у коме су сви запослени млади са благим сметњама у менталном развоју. Они су старији од 19 и немају више од 35 година, раде у две смене од 9 ујутру до 9 увече. Простор за ово место обезбедио је градска управа, опремило га је министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања док је спона између младих и запослења била организација Дечије срце, која је и организациони покровитељ Дечије недеље.

 

Директор Дечијег срца Горан Ројевић каже да је највећи успех овога места што оно ради без паузе уз помоћ својих запослених, па чак и у доба пандемије корона вируса. ”Задовољство ми је што су у оквиру Дечије недеље деца Београда данас гости кафића Звуци срца. Они данас могу у једној пријатној, опуштеној атмосфери да се упознају са значајем инклузије и толеранције и да чак и у својим младим годинама схвате да смо сви заиста једнаки. Уколико од малих ногу учимо децу оваквим, правим вредностима обезбедићемо и њима срећније и испуњеније детињство а тако градимо и бољи свет у будућности за све нас” истиче Ројевић.

 

Током читавог дана али и читаве седмице која је у знаку Дечије недеље, гости Звукова срца биће деца из свих вртића и школа у Србији. Сви млади са благим сметњама у развоју који су запослени у овом кафићу, позивају децу и њихове родитеље да их у што већем броју посете и да сви заједно учинимо нешто за изградњу инклузивнијег и толерантнијег друштва.

 

Влада Републике Србије прогласила је 2020. годину Годином солидарности и сарадње, желећи да нагласи значај тих вредности за стабилност и напредак друштва, посебно у време пандемије вируса COVID – 19. Дечија недеља је тако ове године ити организована на другачији начин него иначе, водећи рачуна о здрављу и безбедности на првом месту деце, а потом и свих осталих учесника манифестације. Солидарност, сарадња и инклузија су у фокусу активности које се спроводе ове седмице а сутрашњи дан посвећен је управо тим вредностима. Централно дешавање биће у кафићу на Чубури ”Звуци срца”, у коме су запослени људи са сметњама у менталном развоју.

 

Дечија недеља слави право деце да уживају у детињству и младости и то је такође прилика а деца покажу своје таленте, вештине и способности. Основни документ за планирање и спровођење активности током Дечије недеље је Конвенција Уједињених нација о правима детета, усвојена 1989. године, а програмски циљеви пројекта се из године у годину прилагођавају потребама и проблемима деце. Дечија недеља представља успешан модел сарадње државе, разних цивилних и професионалних организација, који повезује све важне актере у области заштите дечјих права.

 

Београд,

9. октобар 2020. године