Aa

Aa

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

Читај ми

Поводом Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић данас је у Крагујевцу, у Шумарицама, са министрима, положила венац и одала пошту стрељаним цивилима у Другом светском рату октобра 1941. године у том граду.

 

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату обележава се у знак сећања на 19,20. и 21. октобар 1941. године, када су пре 80 година немачке окупационе снаге у Крагујевцу стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима је било и 300 ђака и наставника Мушке гимназије.

 

Пошту стрељаним цивилима код Споменика стрељаним ђацима и професорима у оквиру Спомен-парка Крагујевачки октобар, полагањем венца одао је и председник Републике Србије Александар Вучић, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, представници Прве крагујевачке гимназије, дипломатског кора у Републици Србији, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, грађани Крагујевца.

 

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је претворен у спомен-парк. Меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара, а око њега води кружни пут дужине 7 километара који иде ка долинама Ердоглијског и Сушичког потока, где су жртве стрељане. У оквиру комплекса налази се 10 споменика подигнутих на хумкама стрељаних.