Aa

Aa

Бесповратна помоћ Немачке од пет милиона евра

Бесповратна помоћ Немачке од пет милиона евра

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потписао је данас Споразум са Развојном банком Немачке о више од пет милиона евра бесповратне помоћи, намењене за јачање социјалне инфраструктуре у општинама у Србији погођеним мигрантском кризом.

Бесповратна помоћ намењена је за изградњу и обнову школа, вртића и болница у 12 општина у Србији, пре свега на југу и југоистоку земље.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман рекао је да Немачка са Србијом тесно сарађује у решавању избегличке кризе, те да је захвална што се Србија на одговоран начин суочава са том кризом.

Вулин, који је споразум о бесповратној помоћи потписао са директором Развојне банке Немачке Арнеом Госом, рекао је да ће та средства помоћи да се боље носимо са последицима мигрантске кризе.

"Ово није кредит, нити зајам, ово је бесповратна помоћ, инвестиција Немачке у квалитет живота наших грађана", навео је Вулин.

Министар је захвалио на томе што је Влада Немачке препознала рад Владе Србије у мигрансткој кризи, као и хуманост коју су показали грађани Србије у раду са мигрантима.

Вулин је изразио захвалност немачкој влади на великој и несебичној помоћи у суочавању Србије са последицима мигранстке кризе и на томе што препознала шта су потребе Србије, те зато што јој је стало до квалитета живота грађана у Србији.

Према његовим речима, у Србији се на мигранте гледа као на достојанствена људска бића и по томе се Србија разликује од неких других земаља.

Вулин је казао да све што буде изграђено од бесповратне помоћи Немачке остаће грађанима Србије који живе у тим локалним срединама.

"То је помоћ којој смо се надали и која нам је потребна", додао је министар.

Амбасадор Дитнам навео је да ЕУ, као и Немачка, подржавају европски пут Србије.

Немачка жели да се кроз помоћ у реализацији конкретних пројеката изграде вртићи, школе и болнице, те да ће од помоћи од више од пет милиона евра корист имати 10.000 ученика и 5.000 пацијената у тим локалним срединама, а да ће се отворити 2.000 нових места у обдаништима. наве је он.

"Желимо да подржимо Србију у напорима да оживи слабије развијене општине", казао је Дитман и изразио наду да ће ускоро обићи и прва градилишта, те да ће бити проширена средства за помоћ у том послу.