Aa

Aa

Активности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (6 месеци)

Активности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (6 месеци)

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин представио је данас рад свог министарства у претходних шест месеци и изразио очекивање да ће стопа незапослености у Србији до краја године бити испод 20 одсто.

"Ствари се мењају, можда не довољно брзо али се ипак мењају на боље", рекао је Вулин новинарима у Влади Србије.
Вулин је казао да је констатован пад незапослености, да је један од разлога нови Закон о раду, а да је на то утицала и повећана активност инспекције рада.

Према његовим речима, то министарство не дугује ниједном кориснику "ни један једини динар" чак је и дуг према породиљима који је постојао у потпуности исплаћен.

Подсетивши да је Влада Србије донела одлуку да се штеди на свему осим на социјалним давањима, Вулин је рекао да ће замолити локалне самоуправе да и оне не штеде на најугорженијима и на онима којима је помоћ најпотребнија.

Говорећи о усвојеним законским предлозима и побољшању амбијента за запошљавање и другим областима које покрива то министартсво, подсетио је да су у претходном периоду усвојени Закон о раду, Закон о пензисјком и инвалидском осигурању и додао да су у припреми Предлог закона о запошљавању странаца, Нацрт закона о изменама и допунама Породичног закона, Закона о социјалној заштити, Закона о финансијској подршци породица са децом...

Када је реч о усвојењу, Вулин је рекао да је у 2014. до сада било 165 усвојења од чега 148 домаћих и 17 иностраних, да је у поступку усвојења 234 деце док тренутно на реализацију усвојења чека 731 усвојитељ.
"До краја године се очекује око 190 усвојења, а верујемо да ће следеће године бити преко 200", рекао је Вулин подсетивши
да је прошле године било 154 усвојења.

Како је истакао, радиће се на томе да администрација буде ефикаснија али се процедуре неће олакшавати због добробити деце.
Вулин је рекао да ће се наставити са поступком ревизије инвалидских пензија, а до сада је у тријажи прегледано 21.223 предмета.

У претходних шест месеци, инспектори рада обавили су 24.665 инспекцијских надзора и донето је 5.123 решења о отклањању утврђених недостатака.
"За шест месеци 15 одсто више је урађено у односу на целу прошлу годину", рекао је Вулин говорећи о раду инспекције, указујући да су смртне повреде забележене тамо где се није поштовао закон и где се нису поштовале одговарајуће препоруке.

На крају конференције за новинаре Вулин је закључио да је то министарство успело да промени однос према социјалној политици и да је покренуло многе значајне ствари које су годинама чекале да буду решене као што је то случај са ревизијом инвалидских пензија...

СНИМАК КОНФЕРЕНЦИЈЕ