Aa

Aa

209. годишњица боја на Иванковцу

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

209. годишњица боја на Иванковцу

Читај ми

Ћуприја, Иванковац – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Негован Станковић предводиће државну церемонију којом ће у Републици Србији бити обележена 209. годишњица бојана Иванковцу. Церемонија ће бити одржана 18. августа 2014. године са почетком у 11.00 часова на локалитету ``Шанчеви на Иванковцу`` код Ћуприје.

Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.

Крај споменика Миленку Стојковићу на Иванковцу биће положени ловорови венци и одате државне и војне почасти. Венце ће положити представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Ћуприја, као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.