Aa

Aa

2015. година солидарности и борбе за запошљавање

2015. година солидарности и борбе за запошљавање

Читај ми

УЖИЦЕ - Солидарност мора обележити 2015. годину, која ће бити година штедње и капиталних улагања, јер морамо помоћи онима којима је најтеже, а то су особе у стању социјалне потребе, изјавио је министар Александар Вулин данас у Ужицу приликом уручења пакетића штићеницима Дома за децу и омладину “Петар Радовановић”.

“Мораћемо сви да се одрекнемо једног дела профита да би неко добио елементарне људске и животне потребе. А онима који су у стању социјалне потребе највише и најбоље ће се помоћи отварањем нових радних места и то је стратегија Владе Србије”, рекао је Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања нагласио је да је у републичком буџету ове године издвојено две милијарде и 800 милиона динара за мере активног запошљавања и 500 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом.
“Са поносом истичем да буџет Републике Србије није смањен ни за један динар што се тиче социјалних давања. Нико ко прима социјалну помоћ, дечји додатак, хранитељске породице неће осетити годину штедње. Ми смо једина Влада у Европи која се у години кризе тако понаша”, истакао је Вулин.

Пакетиће за 21 дете без родитељског старања, који садрже јакне, патике и другу спортску опрему, обезбедило је Удружење осигуравача Србије и акција њихове поделе биће организована у више домова широм Србије.
“Вредност поклона за више домова у Србији је више милиона динара. Са задовољством подржавамо овакве акције Министарства за рад и позивамо и друге да покажу на овај начин да су друштвено и социјално одговорни”, рекао је генерални секретар Удружења осигуравача Владан Манић.

Деца из ужичког дома захвалила су се министру на поклонима и истакла да им од вредности поклона много више значи пажња и осећај да Влада Србије брине о њима.

Након поделе пакетића министар Вулин разговарао је са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем и његовим сарадницима о могућности реконструкције Прихватилишта за избеглице на Забучју, плановима града да се у овој години у програме самозапошљавања и јавне радове уложи 10 пута више новца него претходне, као и о решавању питања запошљавања радника у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју.

Градоначелник Ужица данас је током посете министра Вулина уручио пакетиће деци са сметњама у развоју, која су у дневном боравку у оквиру Дома Петар Радовановић.

Истраживање УНИЦЕФ-а релевантно,променићемо ситуацију

Министар Вулин изјавио је да је УНИЦЕФ-ово истраживање, по коме у Србији само 48 одсто сиромашне деце прима дечји додатак, а да је свако 10. дете које га прима из богате породице, рађено у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и да је релевантно.

Вулин је новинарима у Ужицу рекао да ће таква ситуација ускоро бити промењена.

"У овој години променићемо Закон о финансијској подршци породицама са децом и решити неке од тих злоупотреба. То се дешава последњих 14 година, али ми ћемо то исправити у року од годину дана од када смо направили нову Владу Србије", нагласио је Вулин.