Aa

Aa

100 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, министарка Кисић Тепавчевић предводила церемонију полагања венаца и одавања почасти

100 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, министарка Кисић Тепавчевић предводила церемонију полагања венаца и одавања почасти

100 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, министарка Кисић Тепавчевић предводила церемонију полагања венаца и одавања почасти

Читај ми

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу данас је обележено 100 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, а државну церемонију полагања венаца и одавања почасти предводила је изасланик председника Републике Србије, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић поручила је да Србија данас, вођена председником Републике Александром Вучићем, стоји усправно, достојанствено и часно, чувајући мир и просперитет свог народа, као и мир других народа Балкана, онако како је храбро стајала и у време краља Петра I Карађорђевића.

 

„Ми данас живимо у земљи са модерном и ефикасном државном управом, имамо опремљене и савремено наоружане снаге безбедности које брину о очувању уставно правног поретка и територије наше земље, сваким даном јачамо нашу економију, брига о сваком нашем човеку, представљају гарант укупног напретка и независности Србије и српског народа“, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

Наглашавајући да велики људи својим делима исписују златне странице историје свога народа, Кисић Тепавчевић је навела да је Србија најславније тренутке у модерном раздобљу своје државности доживела у време владавине Краља Петра I Карађорђевића.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла да је биланс његове осамнаестогодишње владавине био велики - демократска, уставна, парламентарна монархија, уређена и снажна војска која је извојевала величанствене победе у балканским и Првом светском рату, привредно оснажена држава, активна национално-државна политика која је резултирала ослобођењем Старе Србије од вишевековне османске владавине, интензивна спољна политика ослањања на традиционалне српске савезнике Француску и Русију, изградња добросуседских односа, формирање Балканског савеза, стварање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца, у којој су се Срби након више од стогодишње националноослободилачке борбе нашли уједињени у једној држави. 

 

„Краљ Петар I Карађорђевић, несумњиво, остаће упамћен као један од најзначајнијих и најскромнијих српских монарха, али и најпопуларнијих српских владара који је заједно са својим народом, војском и официрима, посланицима и министрима проживео све страхоте албанске голготе у јесен и зиму 1915-1916. године“, рекла је министарка Кисић Тепавчевић.   

 

Данас је на Опленцу, како је додала, одата пошта великану наше историје, краљу победнику, краљу ослободиоцу, краљу ујединитељу, нашем „Чика Пери“, како су његови Шумадинци, народ и верни саборци из љубави и поштовања ословљавали свог краља. 

 

„Окупили смо се у духу саборности, слоге, народног јединства и свеукупног напретка српске државе, како је краљ Петар I Карађорђевић волео да чини за време своје владавине Србијом. Онако како нам је у аманет оставио, да бранимо слободу Србије и српског имена, не предајући ни један педаљ свете српске земље, штитећи интересе народа и да увек са поносом, храбро и достојанствено, будемо верни својој земљи“, навела је Кисић Тепавчевић. 

 

Венце су положили и изасланик председнице Републике Српске, помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, породица Карађорђевић, представници Срба из региона, представници општине Топола и Задужбине краља Петра.

 

Пре почетка државне церемоније, литургију и парастос је служио Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, а присутнима се у име породице обратио Александар Карађорђевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је у Кући краља Петра отворила изложбу посвећену краљу Петру I Карађорђевићу.