Aa

Aa

Заједно против насиља над женама

Заједно против насиља над женама

Заједно против насиља над женама

Читај ми

Поводом обележавања Националног дана сећања на жене жртве насиља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да ће борба против насиља над женама, као и сваког вида насиља, и у наредном периоду остати један од приоритета рада Владе Србије и још једном апелује на све жене, које су жртве било ког облика насиља да то пријаве надлежним институцијама или да помоћ потраже преко Националне СОС линије - 0800-222-003.

 

Међусекторска сарадња и подизање друштвене свести о нултој толеранцији на сваки облик насиља, од великог су значаја за успешно унапређење заштите жена од насиља. 

 

Влада Србије је, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања усвојила Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025, а у току је и израда Акционог плана за период 2021-2023.

 

Стратегија, као своје циљеве, између осталог, дефинише развијање програма превенције кроз све системе и усвајање стандарда за услугу програма рада са учиниоцима родно заснованог насиља према женама, успостављање и унапређивање општих и специјализованих услуга подршке (СОС телефони, сигурне куће, бесплатна правна помоћ и друго) за жене жртве насиља на целој територији Републике Србије и њихово финансирање из националног, покрајинског и локалног буџета.

 

Такође, Стратегија предвиђа и успостављање јединствене централне евиденције о свим облицима родно заснованог насиља према женама и насиља у породици.

 

Министарство указује на неопходност заједничке акције и државе и друштва на сузбијању насиља, чиме ће се још једном потврдити опредељење Србије за нулту толеранцију према било ком облику насиља.

 

Влада Републике Србије је 2017. године прогласила 18. мај Даном сећања на жене жртве насиља.