Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић са министрима Шеранићем и Милуновићем о интензивирању сарадње

Министарка Кисић Тепавчевић са министрима Шеранићем и Милуновићем о интезивирању сарадње

Министарка Кисић Тепавчевић са министрима Шеранићем и Милуновићем о интензивирању сарадње

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић састала се данас у Источном Сарајеву са министром рада и борачко-инвалидске заштите Душком Милуновићем и министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем.

 

На састанцима, који су одржани после заједничке седнице Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, разговарано је о интензивирању сарадње министарстава.

 

Министарка Кисић Тепавчевић изјавила је да ће Министарство, заједно са ресорним министарствима у Републици Српској, у наредном периоду интензивирати сарадњу, како би она била још јача. 

 

„Пријатељи и браћа смо били и остали и све ћемо радити у циљу интензивирања наших односа у наредном периоду“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић и министар Душко Милуновић изразили су задовољство досадашњом сарадњом два министарства у неговању сећања на традиције ослободилачких ратова.

 

На састанку је разговарано о потреби да се у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије и у Програм обележавања историјских догађаја од републичког значаја у 2021. години Владе Републике Српске уврсте два значајна  историјска догађаја и датума од значаја за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Реч је о дану Херцеговачки устанак 9. јула 1875. године – „Невесињска пушка“, који се обележава у знак сећања на 1875. годину, када је дошло до прве веће борбе између српских устаника и турске војске, као и o Дану српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, као сећање на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт. 

 

Идеја о заједничком обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе је изнета након састанка председника Републике Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са руководством Републике Српске у августу 2020. године, а након донетих закључака Владе Републике Српске 10. септембра 2020. године и Владе Републике Србије 11. септембра 2020. године, први пут је био обележен 15. септембра 2020. године. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић и министар Ален Шеранић сагласили су се о потреби предузимања конкретних корака у циљу унапређења сарадње у области социјалне заштите.

 

Кисић Тепавчевић је изјавила да ће Министарство у наредном периоду пружити техничку и стручну подршку у циљу оснивања Завода за социјалну заштиту Републике Српске. 

 

Такође, министри Кисић Тепавчевић и Шеранић су разговарали и о поједностављењу процедура у обезбеђивању социјалне заштите грађана Србије у Републици Српској и обрнуто, када се нађу у ситуацији потребе за социјалном заштитом, као и о могућности потписивања посебног уговора којим би се та област регулисала. 

 

Министарство за здравље и социјалну заштиту, како је рекао Шеранић, заинтересовано је за искуства Србије по питању Закона о социјалној карти, који је Народна скупштина Републике Србије усвојила у фебруару ове године.