Aa

Aa

У ВОЈВОДИНИ ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦЕ ДАНА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У ВОЈВОДИНИ ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦЕ ДАНА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У ВОЈВОДИНИ ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦЕ ДАНА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Читај ми

На Иришком венцу код споменика „Слобода“ традиционално је обележен 7. јул – Дан устанка народа Србије у Другом светком рату.

 

Председник СУБНОР-а АП Војводине, Јово Барошевчић, предводио је церемонију обележавања 82. годишњице Дана устанка у Другом светском рату на Иришком венцу. Он је том приликом истакао да се деценијама уназад на овом месту испред споменика „Слобода“ на питомој Фрушкој гори, немом сведоку страдања, буне и отпора, сви ми који негујемо антифашистичко опредељење српског народа, желимо да се заједно са вама поклонимо незнаним и знаним јунацима, који су своје животе дали за слободу Србије, у знак вечне захвалности и поштовања, додајући да се «Данас воде нове битке: за економски напредак, за већи ниво знања и културе, против беле куге, за бољи живот сваког грађанина. За те борбе нам је потребно уједињење и заједничка борба. Не смемо дозволити да нас деле. Наша обавеза је да поштујемо претке који су били бољи од нас, а да државу предамо потомцима бољу него што смо је затекли. Не заборавимо да се домовина брани борбом, али и чашћу, поштењем, знањем, радом и васпитањем. Зато морамо дати све од себе да у миру обезбедимо што боље услове за живот сваког грађанина. Државно руководство Србије данас води одговорну политику. Задатак свих нас је, да на том путу помогнемо државном руководству Србије, сви, колико год можемо јер Србија ће бити јака онолико, колико буду јаки и сложни њени грађани. Садашње генерације имају задатак, да допринесу миру и стабилности како се трагична историја не би поновила. На нама је, тиме још већа обавеза, да наставимо стално и на сваком месту да ширимо културу сећања на нашу славну ослободилачку прошлост, а све у част огромних жртава који положише своје животе за добробит нама једине отаџбине, слободарске и устаничке Србије».

 

Присутне су поздравили Миле Карановић, државни секретар Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Ђорђе Тодоров, заменик Покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

 

У оквиру церемоније изведен је културно-уметнички програм у организацији СУБНОР-а Града Вршца.

 

Венце су положили СУБНОР АП ВОјводине, представници Војске Србије, Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајинске владе, Амабасде Руске федерације у Србији, више десетина Градских и општинских Удружења СУБНОР-а, антифашисти из региона, представници политичких партија и странака и групе грађана.