Aa

Aa

ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦЕ ДАНА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТ

 ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦЕ ДАНА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТ

ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦЕ ДАНА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТ

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, ворачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију обележавања 82. годишњице Дана устанка у Другом светском рату у Крупњу. Он је том приликом подсетио да је српски народ увек био на правој страни историје и да се кроз векове уназад борио за слободу, борио за мир и своју државу. 

 

„Носећи ген својих предака који су војевали битке против Османског царства, а затим и против Аустро-угарских снага, некако је било очекивано да један од првих отпора против фашистичке чизме, крене управо из Србије и од српског народа. Тако је било и тог далеког 7. јула 1941. године. Опет не случајно овде у Белој Цркви, не случајно недалеко од Крупња, не случајно у Рађевинском крају. Памте планине Влашић, Цер, Јагодња и Соколске планине многе буне и побуне, важне битке и устанке, који су се овде водили против оних који су дошли да покоре српски народ“, истакао је Антић. 

 

Он је напоменуо да је Србија тог 7. јула учинила први корак борбе у циљу уништења нацистичке силе, што је био и почетак Хитлеровог краја. Подсећајући да је Живорад Жикица Јовановић Шпанац, заједно са својим саборцима, опалило  први метак, Антић је додао да је то била порука  немачком окупатору, али и његовим савезнцима, да ће српски народ пружити отпор и да предаја није опција.

 

„Сећајући се наших хероја, победа, борбе за слободу, али и на стотине хиљада жртава, знајући да је српски народ увек кроз историју трпео велике губитке, још једном се подсећамо да морамо да чувамо оно што је наше, да чувамо мир и слободу. То данас са посебном тежином говорим, узимајићи у обзир са каквом ситуацијом се већ месецима суочавају наша браће и сестре на КиМ. Наш народ поново брани своју слободу, наша држава своју независност. Али, као што се више пута у времену иза нас показало, српски народ предвођен мудром политиком, као што је то случај и данас, избориће се за мир, за слободу и за своју земљу“, истакао је државни секретар на обележавању Дана устанка у Крупњу.

 

Поред државног секретара Антића, венце су на споменик Жикици Јовановићу Шпанцу положили предтавници Министартсва одбране и Војске Србије, председник општине Крупањ Иван Исаиловић и предстваник СУБНОР-а Видосав Ковачевић.