Aa

Aa

OБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОЗАРИ

OБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОЗАРИ

OБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОЗАРИ

Читај ми

Церемонија заједничког обележавања 81. годишњицe Битке на Козари, Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, одржана је у Националном парку „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској.

 

"Присуство највиших званичника Републике Србије и Републике Српске на овом догађају снажно сведочи о нашој блиској вези, пријатељству и подршци. Данас смо заједно, као један народ, како бисмо се сећали оних храбрих војника и цивила који су се храбро супротставили окупаторским снагама, неустрашиво бранећи своју слободу и достојанство", рекао је државни секретар Министарства Миле Карановић.

 

Он је истакао да је Битка на Козари подсетник на нашу заједничку прошлост, али и на нашу заједничку будућност. "Kао пријатељи, партнери и савезници, наставићемо јачати наше везе и солидарност како бисмо изградили просперитетна и стабилна друштва за све наше грађане", нагласио је Карановић на обележавању 81. годишњице Битке на Козари.

 

"У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, у име министра Николе Селаковића и у своје лично име изражавам дубоку захвалност свим ветеранима, борцима и њиховим породицама. Ваша храброст и преданост су темељи на којима градимо нашу слободу и напредак. Нека ваша жртва никада не буде заборављена", истакао је државни секретар Карановић.

 

Званичници Републике Српске и Републике Србије, представници градова и општина, делегације и представници СУБНОР-а, организација потеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, удружења за неговање традиција Србије и Српске положили су венце и цвеће и одали почаст на централно спомен-обележије на Мраковици, поводом обележавања 81. годишњице од Битке на Козари.

 

Венац су у име институција Републике Српске положили председник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Данијел Егић.

 

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, венац је положио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миле Карановић у пратњи државног секретара Зорана Антића и конзула Србије у Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци Драгана Протића.

 

На Меморијалном зиду централног споменика на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог светског рата. Битка на Козари симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце.

      

                                                       

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође.

 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари, Други крајишки партизански одред бројала је око 3.000 војника. Након битке, у ноћи 3. јула неке партизанске јединице пробиле су обруч, али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.