Aa

Aa

Обележавање 148. годишњице од Устанка у Херцеговини-Невесињске пушке

Обележавање 148. годишњице од Устанка у Херцеговини-Невесињске пушке

Обележавање 148. годишњице од Устанка у Херцеговини-Невесињске пушке

Читај ми

Невесиње, Крекови, Република Српска – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић 9. јула 2023. године од 11 часова положиће венац и oдати почаст, у име Владе Републике Србије, на спомен-обележје погинулим устаницима у селу Крекови, поводом обележавања 148. годишњице од Устанка у Херцеговини - Невесињске пушке.

 

Церемонији, у оквиру Програма заједничког обележавања са Републиком Српском, присуствоваће и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, нацелници градова/општина Црне Горе, представници града Требиња, општина Невесиње, Гацка, Калиновика, Источног Мостара, Билеће, Љубиња и Берковића, делегације 3. пешадијског пука (Република Српска), НВО удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а Републике Српске, као и представници НВО и грађани.

  

Невесињска пушка је назив за први сукоб између Срба и Турака у Херцеговачком устанку (1875-1878), који се одиграо 9. јула 1875. Завршен је лаком победом устаника. Упркос малим размерама ове битке ова устаничка победа била је сигнал за општи устанак у Херцеговини у лето 1875. По овој, првој устаничкој победи, цео устанак у Херцеговини (1875-1878) назива се Невесињска пушка.