Aa

Aa

Министар Селаковић примио 40 грчких монахиња из манастира Света Лидија

Министар Селаковић примио 40 грчких монахиња из манастира Света Лидија

Министар Селаковић примио 40 грчких монахиња из манастира Света Лидија

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић примио је у Влади Републике Србије 40 грчких монахиња из манастира Света Лидија које бораве у посети нашој држави, а у организацији повереника манастира Хиландар Милоша Стојковића.

 

Министар је пожелео добродошлицу у име председника Александра Вучића и Владе Србије и рекао да у братске и пријатељске односе увек мора да се улаже, нагласивши да овакви сусрети дају нову снагу односима који већ имају добар темељ.

 

Он је рекао да је манастир Света Лидија кроз искрен и посвећен рад његових монахиња имао значајну улогу у духовној обнови српског народа и српске државе.

 

Подсећајући да су монахиње добиле орден председника Александра Вучића и Српске православне цркве за свој хуманитарни рад, Селаковић им је поручио да је Србија њихова друга кућа, у којој ће бити увек радо дочекани. ,,Долазите у времену које за нас није лако, за наш народ на Kосову и Метохији, наша битка на Kосову не престаје никад, у томе је истрајност битна, а подршка је нешто што нам је увек у тој бици неопходно“, додао је министар Селаковић.

 

Повереник манастира Хиландар Милош Стојковић захвалио је министру Селаковићу на гостопримству и истакао да односи цркве и државе никада нису били јачи.

 

Манастир Света Лидија налази се у Грчкој, у месту Аспровалта. Манастирски комплекс простире се на више хиљада квадрата, у оквиру којег се налази црква Свете Лидије. У манастиру живи око 80 монахиња које представљају највеће православно сестринство.

 

Манастир Света Лидија примио је, у периоду од 1993. до 2000. године, више од 10.000 прогнаних Срба из Хрватске,  Босне и Херцеговине, као и са простора Косова и Метохије.

 

Манастир је јединствен по томе што у оквиру комплекса постоји и Дом за незбринуту децу.