Aa

Aa

Министар Селаковић отворио стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“

Министар Селаковић отворио стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“

Министар Селаковић отворио стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отворио је стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва“ који је одржан у Врњачкој Бањи, у организацији Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите.

 

У свом обраћању, Селаковић је рекао да у систему социјалне заштите, у нашој држави, има близу 15 хиљада запослених и подсетио на значај који има посао који та лица свакодневно обављају.

 

,,Они раде један изузетно одговоран, веома захтеван, тежак посао, али на првом месту показују да такве послове могу да раде људи са срцем и са душом, који најчеће о себи размишљају на последњем месту, а којима су њихови корисници, односно, лица која остварују права и услуге из области социјалне заштите на првом месту“, истакао је министар.

 

Селаковић је рекао да у систему социјалне заштите до сада нису постојале јубиларне награде за запослене који су навршили 40 година стажа и најавио да ће, изменама колективног уговора, јубиларне награде за ту категорију запослених у будућности бити уведене.

 

Говорећи о корисницима социјалних услуга у Србији, Селаковић је истакао да је смањен број радно способних лица која су примаоци новчане социјалне помоћи.

 

,,То значи да смо дошли до тог нивоа да мотивишемо тренутним зарадама лица која су примаоци новчане социјалне помоћи да се запосле, да нађу своје стално запослење и да почну да живе од сопственог рада“, рекао је министар.

 

Он је додао да је смањење броја таквих лица у вези са стањем на тржишту рада и запошљавања и подсетио на рекордно ниску незапосленост у нашој држави.

 

,,Рекао бих да је то природан ефекат и резултат онога што ради и председник Вучић и Влада Републике Србије на државном нивоу, а то је да имамо рекордну ниску незапосленост у Србији. И када се погледа извор средстава који се из државног буџета улаже у област социјалне, дечије, породичне и борачко-инвалидске заштите, тај износ је на свом апсолутном историјском максимуму до сада“, истакао је министар Селаковић.

 

Овом приликом, обележено је 20 година од оснивања Асоцијације центара за социјални рад.