Aa

Aa

Министар Селаковић – 502 хиљаде новозапослених у последњих 11. година у Србији

Министар Селаковић – 502 хиљаде новозапослених у последњих 11. година у Србији

Министар Селаковић – 502 хиљаде новозапослених у последњих 11. година у Србији

Читај ми

„Са 1. 865. 000 колико је то било 2012. године, ми смо почетком јуна ове године забележили број од 2.367.000 запослених, што је више од 502.000 новозапослених људи у овом периоду. То је одговор на питање одакле већи буџет, одакле већи бруто друштвени производ, већи приходи државе. Одатле и нови аутопутеви, брзе пруге, школе, болнице, нова радна места, односно нове фабрике“, нагласио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на Сајму запошљавања у Димитровграду.

 

Отварајући Сајам, Селаковић је указао да је последњих 11. година направљен озбиљан искорак када је реч о запошљавању, посебно у време демографске регресије и пада броја становништва. Он је рекао да је на читавом Балкану дошло до смањења броја становника, па и у Србији, али и да је број запослених на нивоу државе значајно порастао.

Напомињући да иако број запослених у Србији  расте, министар је посебно нагласио да је приметно да и на овом Сајму запошљавања недостају одређени професионални профили - занатлије. Селаковић је додао да је у овој години издато више од 37 хиљада радних дозвола за стране држављане који долазе да раде у Србији, не само  на великим инфраструктурним пројектима, већ и у другим областима.

 

„Нама ће тај број расти. Шта је мој апел. Дакле, да не размишљамо о томе само како да увеземо раднике, већ и да обратимо пажњу на мере популационе демографске политике које нуди наша држава. Које су многоструко веће, него што су биле пре 10, 11 година. Само када погледате за 3. или 4. рођено дете наша држава данас даје до десет пута више новца мајци да је подржи у одгоју и у подизању тог детета“, истакао је Селаковић.

 

Министар Селаковић је изразио уверење да ће се уз политичку стабилност и мир, за који се према његовим речима залаже председник Вучић и цела држава, уз значајно веће плате и пензије до краја године, створити могућност да се већи број наших грађана врати и да раде у Србији.

 

Председник општине Димитровград Владица Димитров рекао је након обиласка Сајма запошљавања са министром Селаковићем, да је очигледан проблем данас како обезбедити специфичну радну снагу, конкретно занатлије, којих према његовим речима има све мање, док је потреба тржишта за њима све већа. „Школе за то не постоје, број становника опада и ми смо данас у ситуацији да је све мање оних који се одлучују за занатске  послове, иако су они далеко више плаћени него што су то икада били, чак плаћенији од оних са факултетским образовањем“, истакао је Димитров. Он је нагласио да општина Димитровград реализује бројне програме у сарадњи са Министарством и НСЗ и најавио почетак  реализације програма за теже запошљиве категорије,  за стручну праксу и за  јавне радове.

 

Током боравка у Пиротском округу, министар Селаковић обишао је Центар за социјални рад Димитровград и  Дом за смештај старих лица у Димитровграду.