Aa

Aa

Ђорђевић на отварању првог Саветовалишта за децу жртве насиља у Нишу

Ђорђевић на отварању првог Саветовалишта за децу жртве насиља у Нишу

Ђорђевић на отварању првог Саветовалишта за децу жртве насиља у Нишу

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миомир Ђорђевић присуствовао је отварању Саветовалишта за децу жртве насиља у Нишу.

 

Када је реч о борби против насиља, посебно у породици, Ђорђевић је истакао да је превенција од великог значаја, посебно уколико желимо да као друштво смањимо насиље над децом, као најосетљивијом групом.

 

,,У Саветовалишту за децу жртве у Нишу биће успостављен и СОС телефон, на чији ће број деца моћи самостално да позову и да кажу свој проблем, а стручни радници ће им пружити подршку и помоћи им да се обрате центру за социјални рад или другој надлежној институцију“, рекао је државни секретар. Он је рекао да, и поред унапређења прописа и донетих мера у последњих неколико година, насиље и даље постоји, али да не постоји земља која се против насиља не бори. Из тог разлога, нагласио је Ђорђевић, цело друштво и држава морају да имају нулту толеранцију према насиљу, посебно уколико је реч о насиљу над децом.

 

Ђорђевић је нагласио да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заједно са центрима за социјални рад, као и другим партнерским институцијама, подржавати и у будућности рад оваквих центара, као што су саветовалишта.

 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски изразила је задовољство што је Ниш први у Србији добио Саветовалиште за децу жртве насиља и да је то само још једна од услуга социјалне заштите која ће бити доступна деци и родитељима, којима је помоћ стручних лица потребна.

 

Она је најавила да ће Град Ниш потписати уговоре о сарадњи са околним општинама, како би услуге Саветовалишта биле доступне и деци са тих територија.

 

Директорка Сигурне куће Соња Шћекић рекла је да је Саветовалиште установа која ће бринути о деци жртвама насиља, виртуалног, сексуалног, као и физичког. Она је додала да ће деци бити пружане терапеутске услуге, а њиховим родитељима психоедукативна саветодавна помоћ.