Arhiva - januar - mart 2013.

29. mart 2013.

11. sednica saveta za bezbednost i zdravlje na radu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije organizovalo je danas 11. sednicu Saveta za bezbednost i zdravlje na radu, na kojoj su predstavljeni izveštaji o radu Inspektorata za rad i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

U Izveštaju Inspektorata za rad navodi se da se u prošloj godini u Srbiji najveći broj poveda na radu sa smrtnim ishodom dogodio u oblasti građevinarstva i industrije, pri čemu su stradali uglavnom muškarci, srednjih godina, u nesrećama koje su se dogodile u prvoj smeni, najčešće petkom.

Približno 84 osto povređenih na radu u prošloj godini završilo je treći ili četvrti stepen stručne spreme, a najčešći uzroci povreda su pad sa visine (u 37 odsto slučajeva), strujni udari (23 odsto) i povrede zadobijene pokretnim delovima mašina (12 odsto).

Analiza je pokazala i da je 80 odsto smrtno stradalih na poslu u prošloj godini imalo radni odnos na određeno ili neodređeno vreme, dok je 20 odsto stradalih radilo na "crno".

Uporedna analiza pokazala je da je prošle godine, u odnosu na 2011, preventivnim radom inspekcije ukupan broj smrtnih povreda na radu smanjen za približno 7 odsto.

Inspektorat za rad obavio je u prošloj godini 16.682 inspekcijska nadzora, kojima je bilo obuhvaćeno 315.212 zaposlenih. Doneto je 4.995 rešenja o otklanjanju nedostataka, 419 rešenja o zabrani rada zbog ugrožavanja bezbednosti, podneto 1.034 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 42 krivične prijave.

Na sednici Saveta doneti su sledeći zaključci:

1. Što hitnije pristupiti izmenama i dopunama Zakona o radu, a posebno u delu registracije Ugovora o radu (registraciju ugovora vršiti kod Inspekcije rada ili na nivou lokalne samouprave), dati veću nadležnost inspekciji rada, kroz iniciranje donošenja Zakona o inspekciji rada ili Zakona o inspekcijama;

2. Razrađivati moguća rešenja i modele za donošenje Zakona o osiguranju od povreda na radu;

3. Pojačati delovanje u industriji građevinarstva po pitanjima bezbednosti i zdravlja na radu, a naročito u primeni Granskog Kolektivnog ugovora za građevinarstvo, koji ima prošireno dejstvo;

4. Pronaći načine i dati inicijativu da se daju određene olakšice poslodavcima po pitanjima primene mera bezbednosti i zdravlja na radu;

5. Ustanoviti, što pre, jedinstveni registar-evidenciju povreda na radu u Republici Srbiji, radi boljeg praćenja stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i na sledećoj sednici Saveta prezentovati softver jedinstvenog registra povreda na radu;

6. Održati radionicu u organizaciji fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu sa temom: Metod rešavanja problema i efikasnost metode u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu;

7. Organizovati kampanje koje se odnose na podizanje svesti u primeni mera bezbednosti i zdravlja na radu kod malih i srednjih poslodavaca. 

29. mart 2013.

1. aprila isplata pomoći najugroženijim penzionerima

Isplata treće rate jednokratne pomoći za penzionere čija su mesečna primanja manja od 15.000 dinara počeće u ponedeljak 1. aprila 2013. godine.

Pravo na  jednokratnu pomoć od 4.000 dinara ostvarilo je 475.731 penzionera i oni će moći da je podignu na šalterima Pošta ili će im biti doneta na kućne adrese. Isti iznos dobiće i korisnici srazmernih penzija, onih koji su pravo na penziju osim u Srbiji stekli i van njenih granica, ali im zbir mesečnih primanja ne prelazi 15.000 dinara.

Za isplatu treće rate jednokratne pomoći za najsiromašnije penzionere Srbije izdvojeno je oko 2 milijarde dinara. „Time se još jednom potvrđuje kontinuitet dosledne politike PUPS-a u borbi za socijalnu pravdu i pomoć najugroženijima u Srbiji, koju ne vodimo rečima već konkretnim merama rekao je Jovan Krkobabić potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 

22. mart 2013.

Razrešešen dužnosti direktor Gerontološkog centra u Knjaževcu

Rešenjem Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, zbog propusta u radu i nepostupanja po uputstvu Ministarstva posle incidenta u stacionaru Gerontološkog centra u Knjaževcu kada je korisnica ove ustanove O.C. stara 83 godine zadobila teške telesne povrede, dužnosti je razrešen direktor Gerontološkog centra Knjaževac, Predrag Ranđelović. Za vršioca dužnosti direktora Gerontološkog centra u Knjaževcu imenovan je Saša Ignjatović.

22. mart 2013.

Gradilište mosta Zemun-Borča – primer visokih bezbednosnih standarda

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović i direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Vera Božić-Trefalt, obišle su gradilište mosta Zemun-Borča sa pratećim pripadajućim saobraćajnicama.

Cilj obilaska ovog gradilišta bilo je sagledavanje primene mera bezbednosti i zdravlja na radu imajući u vidu obavljanje složenih i kompleksnih poslova na ovom projektu, kao jednog od primera dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji. Radovi na mostu se ne zaustavljaju ni po lošim vremenskim prilikama, pa je Vladina Uprava za bezbednost i zdravlje na radu danas po snegu i vetru obišla gradilište i uverila se da se poštuju bezbednosni standardi.

 Gradilište mosta Zemun-Borča

"Radovi traju već 18 meseci i za to vreme dogodile su se jedna teža i tri lakše povrede. Takva satistika dokaz je visokih bezbednosnih standarda", rekla je državna sekretarka Stana Božović. Ona je podsetila da na izgradnji mosta Zemun-Borča radi oko 500 radnika, a među njima 280 iz Kine.

Tokom obilaska gradilišta, predstavnici izvođača radova CRBC – China road & Bridge Corporation Serbia - izneli su osnovne podatke i tehničko-tehnološke karakteristike projekta, kao i plan mera bezbednosti i zdravlja na radu, elaborat o uređenju gradilišta i predstavili sistem bezbednosti i zdravlja na radu u celini.

Menadžer projekta, predstavnik kineske firme CRBS Kang Ći Fej je izjavio da se radovi na mostu obavljaju prema najvišim bezbednosnim standardima, a poštuju se propisi i regulativa Kine i Srbije. "Bitni su nam zaštita radnika i zaštita životne sredine. Nama je ovo prvi posao u Evropi i stalo nam je da se sve lepo odvija i završi", istakao je Fej.

Radovi na izgradnji mosta Zemun-Borča u Beogradu teku prema planovima i predviđenim rokovima i da bi posao trebalo da bude gotov do oktobra 2014. godine.

21. mart 2013.

Krkobabić: novi Zakon o radu do kraja godine

„Izmene i dopune Zakona o radu neće biti skoro gotove i biće veliki uspeh da se krajem ove godine definisan predlog nađe pred poslanicima Skupštine“, istakao je ministar rada zapošljavanja i socijalne politikeJovan Krkobabić učestvujući na okruglom stolu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pod nazivom „Šta dobijamo izmenama Zakona o radu“.

Krkobabić je objasnio da nije cilj usvajanje bilo kakvih pravnih improvizacija, već jasnog dokumenta koji se uskoro neće menjati, već da bude primenjiv i održiv. Istovremeno, treba voditi računa da se usaglase složeni interesi četiri interesne sfere: države, sindikata, poslodavaca, EU i međunarodne zajednice. Evidentno je da postoji i politička volja da se problem reši.

Reč je o izuzetno složenoj materiji jer svaki zakon nosi subjektivitet onoga ko ga pravi i čije interese treba da brani, ali uz nešto ustupaka moguće je postići rezultat prihvatljiv za sve četiri pomenute grupe.

„Moramo u prvom redu da vodimo računa da se zakon donosi u interesu radničke klase i njihovih prava, jer ona mora da radi“, naglasio je Krkobabić, „ali bez gledanja preko ramena i haosa koji traje u privredi već 20 godina, jer u suprotnom neće biti rezultata“. Takođe treba dati šansu za oko 750.000 nezaposlenih koliko ih ima zvanično, realno čak dvostruko više.

„Nisam siguran da ćemo dobiti idealan zakon, ali založiću se da u postojeću radnu grupu budu uključeni nezavisni stručnjaci i eksperti bez obzira na stranačku pripadnost“, rekao je Krkobabić najavivši da će od saradnika i radne grupe tražiti da pažljivo razmotre sve predloge sa skupa.

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, upozorio je da su nepoželjne radikalne izmene koje preferišu interese domaćih i inostranih poslodavaca i investitora posebno u delu zahteva za smanjivanjem prava radnika. „Međutim, ni nakon brojnih rasprava polemika i stolova još uvek „u rukama“ nemamo nikakav zvaničan predlog izmena. Ključna pitanja su još otvorena, a među njima je otpremnina koja bi se trebala isplatiti samo za period kod poslednjeg poslodavca, iako je u ranijem periodu bilo zloupotreba uzimanja dve isplate i to uglavnom u državnom sektoru“, rekao je Orbović. Po njegovom mišljenju produžavanje rada na određeno vreme čak do tri godine biće pogibeljno posebno za mlade ljude, koji neće imati nikakve sigurnosti. Treba razjasniti i predlog rada u paru, dve osobe po četiri sata, kazao je Orbović.

- Sasvim je racionalno razmišljanje da poslodavac treba da isplati otpremninu radniku shodno tome koliko je dugo zaposleni radio u njegovom preduzeću. Međutim, sasvim druga stvar je kolike otpremnine treba da budu kada radnik odlazi u penziju. Kada je reč o radu na određeno sasvim je jasno da su tu na šteti mladi ljudi koji rade u takvim uslovima. Oni u potpunosti zavise od volje poslodavca i ne uživaju nikakvu zaštitu - istakao je Orbović.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je da je došlo vreme za reformu zakonodavstva i da je nabolje da se to uradi sada, kada postoji „pozitivna energija“ socijalnih partnera. On je kazao da je potrebno izmeniti delove koji su neprecizni i usaglasiti zakon za evropskim zakonodavstvom. „Smatramo da izmene i dopune mogu uticati na stvaranje bolje investicione klime i povećanje zapošljavanja“ - rekao je on. Kako je dodao Martinović, odredba da se otpremnine isplaćuju samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca, otklonila bi bojazan poslodavaca koji bi tada više zapošljavali.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Zoran Ivošević, predlaže da se definicija radnika proširi i na one koji rade, a nisu u radnom odnosu. „Ako neko radi na daljinu, u kući ili povremeno mora da dobije mogućnost socijalnog dogovaranja i sindikalnog učlanjivanja“, predlaže Ivošević.

Predsednik Udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković zalaže se za strože sankcije prema „poslonedavcima“ koji otpuštaju, ne isplaćuju redovno plate ni doprinose, ali kupuju skupe jahte, dok je profesor Boža Drašković oštro osudio koncept po kojem se smanjivanjem radničkih prava smanjuje kriza i povećavaju nove investicije.

Mihael Erke, direktor Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, istakao je da je fleksibilnost radnih odnosa preduslov za poboljšanje konkurentnosti.

- Praksa je pokazala da je konkurentnost u privredi mnogo veća u zemljama Skandinavije pa i u Nemačkoj, gde je zaštita radnih prava veća nego u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Takođe, kada je u Nemačkoj opao izvoz, pokazalo se da je uvođenje fleksibilnijeg radnog vremena daleko isplativije i jeftinije nego otpuštanje zaposlenih - istakao je Erke.

Njegoš Potežica, potpredsednik SSSS-a, istakao je da je cilj novog zakona da se obezbede bolji uslovi rada, uz veći profit poslodavaca i sredstva za državu. Posebno, istakao je Potežica, treba zaštititi trudnice, porodilje i majke sa decom sa posebnim potrebama.

18. mart 2013.

Krkobabić sa ambasadorom Norveške

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Jovan Krkobabić razgovarao je danas s ambasadorom Norveške u Srbiji, njegovom ekselencijom Nilsom Ragnarom Kamsvagom. U razgovoru je posebna pažnja posvećena iskustvima dosadašnje saradnje i mogućim projektima buduće saradnje.

Potpredsednik Vlade Srbije naglasio je da je Ministarstvo koje vodi, na sveobuhvatan način počelo da rešava čitav niz praktičnih pitanja kao i neophodnih zakonskih mera koje su u fazi donošenja: od Zakona o socijalnom preduzetništvu do Zakona o zapošljavanju invalida, kojima se otvara dodatni prostor za zapošljavanje onih kategorija građana kojima je to pravo na razne načine bilo uskraćivano. Tim i uopšte pitanjima socijalne pravde i  sigurnosti ovo Ministarstvo i ja lično pridajemo izuzetnu važnost i smatramo ih jednim od prioriteta – rekao je Krkobabić.

 Krkobabić sa ambasadorom Norveške

- Norveška je posebno pomogla i pomaže Srbiju u njenoj delikatnoj ekonomskoj situaciji. Čini to ne samo iskustvom, dobronamernim savetima i sugestijama već i neposrednom materijalnom podrškom u realizaciji brojnih projekata. Njihovi rezultati su vidljivi. I to je najmanje što možemo da učinimo, ne samo iz obaveze prema našim norveškim prijateljima, već i prema onima kojima je ta pomoć najpotrebnija - građanima Srbije. Iskreno se nadam da ćemo tu saradnju nastaviti i u narednom peridu na obostrano zadovoljstvo - zaključio je Krkobabić.

- U rešavanju brojnih problema socijalne politike, od izuzetne važnosti je  naša međusobna razmena neposrednih iskustava. Na taj način doći ćemo i do optimalnih rešenja – rekao je Nils Ragnar Kamsvag. Norveški ambasador izrazio je spemnost za nastavkom saradnje u sektorima socijalnog rada i zapošljavanja kao i drugim projektima koji će doprineti snaženju Srbije.

18. mart 2013.

Stana Božović učestvuje u radu okruglog stola Ženske parlamentarne mreže

Ženska parlamentarna mreža Narodne skupštine Republike Srbije organizuje okrugli sto na temu „Položaj žena u Srbiji“, u utorak, 19. marta 2013. godine. Skup se održava u Domu Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13 (mala sala), sa početkom u 9 časova.

Na okruglom stolu će o borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja govoriti državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović. Borba protiv nasilja nad ženama jedan je od strateških ciljeva i prioriteta rada Ministarstva u narednom periodu. Republika Srbija je usvojila Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima 2011. godine, a u toku je i priprema akcionog plana za implementaciju ove strategije.

Državna sekretarka Stana Božović ističe da je Ministarstvo spremno da preduzme sve neophodne korake u borbi protiv nasilja nad ženama i poziva sve državne aktere da se uključe u aktivnosti koje će biti sprovedene u budućnosti.

„Ženska parlamentarna mreža predstavlja značajan korak u udruživanju žena u Narodnoj skupštini i važnog partnera Uprave za rodnu ravnopravnost i našeg Ministarstva. Važno je da je u najvišem predstavničkom telu Republike Srbije prepoznato pitanje rodne ravnopravnosti, kao i da se aktivno radi na povezivanju parlamentarki i njihovoj saradnji sa ostalim granama vlasti i međunarodnim akterima.“, naglašava mr Stana Božović.

Na okruglom stolu će govoriti narodne poslanice, predstavnice parlamentarnih odbora, predstavnice izvršne vlasti, kao i međunarodnih organizacija.

15. mart 2013.

250.000 evra od Norveške za bezbedniji rad u Srbiji

Deset preduzeća koja se bave proizvodnjom tekstila, prediva, kože i obuće dobilo je ukupno 250.000 evra kao donaciju Norveške za poboljšanje bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Donacije su deo projekta poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu koji je finansirala Norveška sa 740.000 evra.

 Od Norveške za bezbedniji rad u Srbiji

Potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Jovan Krkobabić, istakao je da je Srbija nekada bile jedna od vodećih zemalja u Evropi u svetu po standardima zaštite na radu. Imala je dva instituta, u Novom Sadu i Nišu, i bila je uzor zemljama u regionu. „Danas imamo velike probleme. Srbija ima ogroman broj invalida rada i penzionera zbog invaliditeta", ukazao je Krkobabić. Prema njegovim rečima razlozi za to su zastarele tehnologije i tehnika koja se koristi u procesu proizvodnje. "Sprečavanjem invaliditeta na radu i ugrožavanja čoveka u radnom procesu usporava se proces penzionisanja, a na taj način doprinosi se da se novac ulaže u druge oblasti, razvoj privrede i time razvoju zemlje i novom zapošljavanju", rekao je Krkobabić.

Ambasador Norveške u Srbiji, njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvag, rekao je da norveška iskustva govore da komanije sa visokim standardima bezbednosti i zaštite na radu privlače najbolju radnu snagu i imaju dobre poslovne rezultate. Kamsvag je rekao da će Norveška nastaviti da podržava i pomaže Srbiji.

Državna sekretarka, Stana Božović, naglasila je da je svrha projekta razvoj institucionalnih kapaciteta kako bi se u odabranim granama industrije poboljšali bezbednost i zdravlje i uslovi na radu, kao i edukacija u ovoj oblasti u cilju unapređenja znanja i veština.

 Od Norveške za bezbedniji rad u Srbiji Od Norveške za bezbedniji rad u Srbiji Od Norveške za bezbedniji rad u Srbiji

U prvoj fazi projekta izrađena je Studija o izvodljivosti sa smernicama za formiranje Centra za edukaciju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, održano je šest dvodnevnih radionica za 120 lica za bezbednost i zdravlje na radu i tri jednodnevne radionice za 60 predstavnika reprezentativnih udruženja zaposlenih i poslodavaca. Održane su dve radionice za 26 stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu na temu procene rizika u skladu sa najčešće korišćenom metodom za procenu rizika. Izrađena su Uputstva za obuke iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu o primeni evropskih i nacionalnih politika i standarda bezbednosti i zdravlja na radu u za obuku trenera za procenu rizika, kao i komparativna analiza o proceni rizika na području Zapadnog Balkana.

U drugoj fazi projekta dodeljeno je 10 grantova, u ukupnom iznosu od 250.000 evra, za poboljšanje konkretnih uslova na radu u skladu sa postupcima i kriterijumima za odabir preduzeća i javnim konkursom.

 Od Norveške za bezbedniji rad u Srbiji

Donacije u okviru poboljšanja bezbednosti i zaštite zdravlja na radu dobila su preduzeća:

 1. PPP „Bogutovo“ doo, Arilje
 2. Obuća „Pavle“, Bela Palanka
 3. „Patex design“ doo, Babušnica
 4. „Maxx line fashion“ doo, Knjaževac
 5. „Ukus“ doo, Kovačica
 6. „Jasimpex“ doo, Subotica
 7. „MS“ doo, Bajina Bašta
 8. „Đorđo S“ doo, Vladimirci
 9. „Miteks“ doo, Arilje
 10. „Denis“ doo, Novi Pazar

Do kraja projekta biće održano 10 dvodnevnih radionica za zaposlene, predstavnike zaposlenih i poslodavaca, uključujući menadžment i lica za bezbednost i zdravlje na radu iz privrednih subjekata iz delatnosti proizvodnje tekstila, prediva, kože i obuće, kroz teoretsku i praktičnu primenu propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 10 jednodnevnih radionica na temu standarda OHSAS 18001.

14. mart 2013.

Saopštenje o događaju u Gerontološkom centru Knjaževac

U noći između 11. i 12. 03. 2013. godine, oko 02,00 sati u stacionaru Gerontološkog centra Knjaževac došlo je do incidentne situacije, tokom koje je korisnica ove ustanove O.C. stara 83 godine, zatečena na podu toaleta sa povredama glave i lica. Istu je, po pozivu sa bolničke signalizacije, pronašla dežurna medicinska sestra. Od strane prisutnih zdravstvenih radnika odmah joj je ukazana medicinska pomoć u smislu zaustavljanja krvavljenja, nakon čega je odvezena u hitnu službu, pa u Zdravstveni centar Knjaževac. Nakon pregleda i potrebne zdravstvene intervencije, imenovana je prebačena u Klinički centar u Nišu.

O incidentnom događaju inspektori socijalne zaštite su saznali kada je vest objavljena u medijima. Odmah po saznanju dva inspektora su upućena u Gerontološki centar u Knjaževcu, kako bi se izvršio vanredni inspekcijski nadzor.

Direktor ustanove Predrag Ranđelović, o ovoj informaciji nije obavestio Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u skladu sa pisanim uputstvom ovog Ministarstva, koje je ponovo poslato svim ustanovama 12.07.2011. godine, a po kome je obavezan da odmah i bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 sata obavesti Ministarstvo o incidentnoj situaciji, i da ispita okolnosti u kojima se incident desio, kao i eventualne odgovornosti zaposlenih.

Direktor je o događaju obavestio načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor 14.03.2013. godine u 8,50h, a putem faksa u 09,49h.

U dobijenom obaveštenju navodi da je 13.03.2013. godine u popodnevnim satima dobio informaciju da se kod O.C. radi o teškim povredama nastalim pod sumnjivim okolnostima.

Nakon realizacije vanrednog inspekcijskog nadzora inspektori socijalne zaštite će, u skladu sa utvrđenim okolnostima, preduzeti mere iz svoje nadležnosti protiv svih onih za koje se utvrdi da su učinili propuste u svom radu ili pokušali da zataškaju informaciju o događaju.

8. mart 2013.

Nacionalna konferencija „Žene na rukovodećim funkcijama u državnim strukturama Republike Srbije“

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Uprava za rodnu ravnopravnost, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, organizovala je konferenciju Žene na rukovodećim funkcijama u državnim strukturama Republike Srbije.

 Nacionalna konferencija Žene na rukovodećim funkcijama u državnim strukturama Republike Srbije Nacionalna konferencija Žene na rukovodećim funkcijama u državnim strukturama Republike Srbije

Konferenciju su otvorili dr Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Torgny Svenungson, šef razvojne saradnje Švedske u Srbiji i mr Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Na konferenciji su takođe učestvovale ministarke Vlade Republike Srbije, prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, ministarka zdravlja i dr Alisa Marić, ministarka omladine i sporta, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama Milica Mandić, kao i druge potpredsednice političkih partija u Srbiji, predstavnice međunarodnih organizacija, državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i unapređivanjem rodne ravnopravnosti.

 Nacionalna konferencija Žene na rukovodećim funkcijama u državnim strukturama Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora sprovedenih u maju 2012. godine, Srbija se svrstala među zemlje sa relativno visokim procentom žena u parlamentu. Da se u Srbiji napravio pomak u rodnoj ravnopravnosti govore činjenice:

 • da od 250 narodnih poslanika i poslanica, 82 su žene (32,8%),
 • da u ovom sazivu Vlade RS, od 18 ministarstava, četiri vode ministarke,
 • da od pet potpredsednika i potpredsednica Narodne skupštine, dve su žene,
 • da je generalna sekretarka Narodne skupštine takođe žena,
 • da u Narodnoj skupštini, postoji 20 odbora za različite oblasti, a zastupljenost žena u njima iznosi 37,3%,
 • da od 64 pomoćnika i pomoćnica ministara i ministarki, se nalazi 31 pomoćnica.

Podaci pokazuju da je Zakon o izboru narodnih poslanika napravio značajan pomak jer je došlo do povećanja broja poslanica.

Evropska unija je takođe usvojila niz dokumenata kojima je definisana potreba da se načelo rodne ravnopravnosti integriše u sva područja i aktivnosti politike. Najvažniji strateški dokument EU jeste Strategija Evropske Unije za ravnopravnost između žena i muškaraca od 2010. do 2015. godine.

Na konferenciji je takođe bilo reči o radu na unapređenju zdravlja žena, ženama u sportu, usklađivanju poslovnog i privatnog života i borbi protiv nasilja.

“Poboljšanje ekonomskog položaja žena, ostvarivanje rodne ravnopravnosti i uklanjanje rodnih stereotipa u medijima ciljevi su koje je postavila Uprava za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske i Ambasadom Norveške. Postignut je određeni stepen napretka u ovim oblastima, ali Srbija ima još zadataka, kako bi proporcijalno podržala manje zastupljeni pol na pozicijama odlučivanja u Vladi. Kako bi se u Srbiji napravio pomak u izvršnim organima Vlade Republike Srbije, treba smanjiti višestruku diskriminaciju žena u politici na pozicijama odlučivanja u državnoj upravi. Takođe bi trebalo da se izmeni zakonodavstvo u pogledu zastupljenosti žena u političkim partijama, NVO, sindikatima, udruženjima poslodavaca, kao i da određen procenat žena bude na rukovodećim položajima u sudskoj vlasti.”, naglasila je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Pogledajte Foto galeriju

7. mart 2013.

Stana Božović: Uključiti žene u politiku odlučivanja

U Medija centru je povodom 8 marta Ambasada Australije u saradnji sa UNWomen organizovala konferenciju pod nazivom:  Podizanje svesti o nasilju nad ženama. Na konferenciji su govorile ambasadorka Australije njena ekselencija dr Helena Studert, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović,  direktorka UN WOMEN programa  Asja Varbanova i direktor B92 Veran Matić.

Samo u ovoj godini 16 žena je stradalo kao žrtve nasilnika, a podaci govore i da nema segmenta u društvu gde žene nisu diskriminisane, upozorila je državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Stana Božović navodeći da je neophodno da se što više dama uključi u politiku odlučivanja.

 Stana Božović: Uključiti žene u politiku odlučivanja Stana Božović: Uključiti žene u politiku odlučivanja

Na konferenciji povodom međunarodnog Dana žena „Podizanje svesti o nasilju nad ženama“, državna sekretarka Stana Božović je naglasila da žene najčešće trpe psihološko, fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje i to u partnerskim odnosima čime se narušavaju njihov integritet i zdravlje. "Vlada Srbije je željna, voljna i sve radi u tom pravcu da se poboljša položaj žena kada je u pitanju nasilje, partnerski odnos i kada je u pitanju učešće žena u društvu", rekla je Božović. Ona je istakla da svi rezultati koji su rađeni u protekle tri godine ukazuju da nema segmenta u društvu gde žene nisu diskriminisane i dodala da je neophodno da se što više žena uključi u političke organizacije kako bi se afirmisale i bile u sistemu odlučivanja. 

Srbija je pristupanjem COMMIT kampanji Ujedinjenih nacija još jednom pokazala političku volju da se suprotstavi nasilju nad ženama. Državna sekretarka je takođe ukazala na značaj zajedničke borbe i državnih institucija, nevladinih organizacija, akademskih organizacija i medija protiv nasilja i podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

7. mart 2013.

Krkobabić sa ambasadorom Tunisa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Jovan Krkobabić, primio je danas ambasadora Republike Tunis, njegovu ekselenciju Madžida Hamlauia.

 Krkobabić sa ambasadorom Tunisa

Podsetivši na tradicionalne prijateljske veze dva naroda, potpredsednik Krkobabić se zahvalio na poštenom i principijelnom stavu Tunisa da ne prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, uz iskreno uverenje da će taj stav i u buduće zafržati.

Tokom otvorenog razgovora obostrano je konstatovano da dobri politički odnosi pružaju višestruku mogućnost boljih ekonomskih odnosa, jer nivo trgovinske razmene Srbije i Tunisa daje dovoljno prostora za njihovo proširenje. Ambasador Hamlaui izrazio je spremnost Tunisa da se ta saradnja unapredi i dostigne stepen dobrih političkih odnosa.

 Krkobabić sa ambasadorom Tunisa

6. mart 2013.

Regionalni stambeni projekat zbrinjavanja izbeglica

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike dr Jovan Krobabić razgovarao je danas s predstavnicima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije uoči predstojeće informativne kampanje Regionalnog stambenog projekta u rešavanju stambenih pitanja najugroženijih izbeglica. Programom je predviđeno stambeno zbrinjavanje 27.000 porodica u regionu, od čega 16.700 porodica iz Srbije. Stambeni projekat četiri zemlje deo je procesa regionalne saradnje na rešavanju preostalih otvorenih pitanja od značaja za populaciju izbeglica iz perioda 1991.-1995. godine. Sredstva za tu namenu obezbediće se iz međunarodnih donacija i učešća samih zemalja regiona.

 Regionalni stambeni projekat zbrinjavanja izbeglica

- Prikupljena sredstva treba što efikasnije iskoristiti, bez nepotrebnih birokratskih procedura, kako bi se hiljade porodica, ma odakle one dolazile, posle toliko godina  vratile normalnom životu - rekao je potpredsednik Vlade Srbije dr Jovan Krobabić, naglasivši da taj budući krov nad glavom neće mnogo značiti ako se im ne obezbedi život koji ga čini potpunim: od  zaposlenja do bezbednosti, običaja, jezika i svih drugih tradicionalnih vrednosti koje jedno društvo čine humanim i socijalnpo pravednim.

Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine istakao je da ovaj Regionalni program pruža mogućnost rešavanja stambenih potreba i kroz povratak u zemlje porekla, tako da već postoji 1.000 zahteva iz Srbije za povratak na prostore BIH, dok je Stanko Janić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, uočio da su stvarne potrebe izbeglih daleko iznad stredstava koje će se prikupiti u Donatorskom fondu, ali da se oni mogu uporedo rešavati nacionalnim programima.

Budimirka Đukanović, savetnica ministra rada i socijalnog staranja Republike Crne Gore apostrofirala je dobru regionalnu saradnju sve četiri države što je jedan od načina da se što efikasnmije pomogne izbeglicama. Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije takođe je izrazio zadovoljstvo saradnjom četiri države u okviru ovog Regionalnog stambenog projekta.

 Regionalni stambeni projekat zbrinjavanja izbeglica

27. februar 2013.

RS podržala pristupanje kampanji COMMIT UN

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Jovan Krkobabić i državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike mr Stana Božović, podržali su pristupanje Republike Srbije kampanji  COMMIT Ujedinjenih nacija.

Kampanja Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) – COMMIT – poziva Vlade širom sveta da javno izraze svoju posvećenost zaustavljanju nasilja nad ženama. U okviru ove kampanje, države se pozivaju da najave inicijative koje se sprovode ili koje će se sprovoditi u budućnosti.

 RS podržala pristupanje kampanji COMMIT UN RS podržala pristupanje kampanji COMMIT UN

Republika Srbija se, ulažući napore u borbi protiv nasilja nad ženama, obavezuje da će do kraja 2013-te godine, ratifikovati Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (CAHVIO). Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike se dalje obavezuje da će u skladu sa već usvojenom Strategijom za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima (2011-2016), pristupiti sprovođenju Posebnog protokola protiv zlostavljanja žena i nasilja u porodici, koji za cilj ima regulisanje rada institucija u ovoj oblasti, a koje su pod nadležnošću Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.“ - tekst je izjave Republike Srbije.

Sve izjave koje su potpisane od strane države biće objavljene na specijalnom događaju koji će se održati 5. marta 2013. godine u Njujorku, u okviru  57. Zasedanja Komisije za status žena na koji će biti pozvani stalni predstavnici pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku onih država koje su potpisale izjave, a među kojima je sada i Republika Srbija.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike posebno će biti posvećeno suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

20. februar 2013.

Svetski Dan socijalne pravde

Socijalna pravda i pravda među ljudima i narodima pojmovno označava jedan iskonski proces u okviru koga se vodi neprekidna borba za uspostavljanje pravednijih odnosa među narodima i ljudima. Jedan dan u tom procesu koji neprekidno traje ne znači skoro ništa ili trenutno podseća da ta borba vrlo sporo daje pozitivne rezultate.

Zato ministar i Ministarstvo kojim on rukovodi, opredeljeno je za trajno poboljšavanje, praveći male korake ali vidljive za pojedinca i određene društvene grupe.

Koliko je potrebno voditi računa o socijalnoj pravdi u Srbiji ukazuju podaci da 2 miliona građana živi teško, oko 30.000 se hrani u Narodnim kuhinjama, gotovo 90.000 porodica prima socijalnu pomoć, čak 650.000 radnika neredovno prima zarade, oko 700.000 je nezaposleno , dok je oko 400.000 radnika, od početka ekonomske krize, ostalo bez posla.

I pored teške ekonomske situacije obezbedili smo, bez ostatka, redovnu isplatu socijalnih prinadležnosti za stotine hiljada naših građana. U cilju što bolje pomoći ugroženim grupama stanovništva pripremljeni su Zakon o socijalnom preduzetništvu i zapošljavanju u socijalnim preduzećima, Zakon o upotrebi znakovnog jezika, predlog Uredbe o namenskim transferima kao i sistem licenciranja koji će uvesti red i dati sigurnost građanima u sistem socijalne zaštite.

Budući da se socijalna pravda ogleda i kroz dijalog moramo pokazati daleko više solidarnosti kao pojedinci, dok je dugoročni cilj u borbi protiv siromaštva jačanje ekonomije i ekonomski oporavak zemlje.