Aa

Aa

Обележавање 106. годишњице смрти Гаврила Принципа и годишњице страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој Републици

Обележавање 106. годишњице смрти Гаврила Принципа и годишњице страдања Срба у логору Јиндриховице  у Чешкој Републици

Обележавање 106. годишњице смрти Гаврила Принципа и годишњице страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој Републици

Читај ми

Терезин, Јиндриховице, Чешка Република – У склопу обележавања значајних историјских догађаја, Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће, комеморативним  церемонијама полагања венаца и одавања почасти, у Републици Чешкој обележити 105. година од смрти Гаврила Принципа. 

 

Државна церемонија биће одржана у Терезинској тврђави  28. априла 2024. године од 12:30 часова, крај спомен-плоче која се налази испред ћелије у којој је Принцип тамновао, а у оквиру некадашњег Аустроугарског затвора.

 

Цеременија полагања венаца и одавања почасти, у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу, где се налази спомен-костурница са 131 сахрањеним српским војником и спомен плоча краљу Александру Карађорђевићу, планирана је истог дана са почетком у 09:30 часова.

 

Церемонија полагања венаца у некадашњем логору у Јиндриховицама планирана је 29. априла 2024. године (од 11:00 часова) код спомен-костурнице из Првог светског рата у којој почива 7.100 наших сународника.

 

Државним комеморативним свечаностима и церемонијама полагања венаца и одавања највиших државних и војних почасти, поред представника Владе Републике Србије, присуствоваће и делегација Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, представници и студенти Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда, представници Амбасаде Републике Србије у Прагу и удружења Срба из Републике Србије и  Републике Чешке.