Ministar Đorđević sa ambasadorima nordijskih zemalja

Utorak, 09 Januar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i državni sekretar Srbislav Cvejić sastali su se na radnoj večeri sa ambasadorima Kraljevine Norveške Nj.E. Arnom Sans Bjornstadom, Republike Finske Nj.E. Pertijem Ikonenom i Kraljevine Danske Nj.E. Andersom Hogardom i otpravnikom poslova Kraljevine Švedske Joakimom Vernom.

 

Ministar je ekselencijama zahvalio na dosadašnjoj saradnji i podršci koju ove zemlje  daju Srbiji.

 

Ministar Đorđević rekao je da će nastojati da, institucija na čijem je čelu, uvede registar socijalnih osiguranika i socijalne karte, kako bi administracija bila svedena na minimum, socijalna pomoć pravednije bila raspoređena, a svaka vrsta zloupotrebe onemogućena.

 

“Srbija želi da uči od najboljih i da primeni modele koji su se pokazali kao efikasani u Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj. Predstavnici ministarstva u proteklom periodu posetili  su Finsku i Dansku sa ciljem da se upoznaju sa svim pojedinostima i zakonskim okvirom koji je potreban za uvođenje efikasnog socijalnog koncepta i u Republici Srbiji. Nastojaćemo da od šveđana učimo i primenimo švedski koncept rodne ravnopravnosti i uvažavanja rodnog identiteta, kao i model Finske u prevenciji porodičnog nasilja i koncepta SOS telefona”, rekao je ministar Đorđević.

 

Ambasadori su pohvalili saradnju koju je ministarstvo intenziviralo u poslednjem periodu sa posebnim fokusom na one kojima je pomoć najpotrebnija a norveški ambasador je najavio početak jednog od najvažnijih projekata za sigurne investicije i stabilnu ekonomiju Srbije, koji se odnosi na sprečavanje rada na crno.