Aa

Aa

У Суботици се припрема седница Међувладине мешовите комисије Србије и Мађарске

У Суботици се припрема седница Међувладине мешовите комисије Србије и Мађарске

Читај ми

СУБОТИЦА - У просторијама Националног савета Мађара данас је одржан састанак на коме је било речи о најважнијим питањима која ће бити тема прве седнице Међувладине мешовите комисије Србије и Мађарске, планиране за почетак априла у Суботици.

Састанак су одржали Ненад Иванишевић копредседавајући Комисије са српске стране и државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јене Хајнал председник НСМ и Иштван Пастор председник СВМ и покрајинског парламента.

- Оно што са задовољством могу да констатујем је да нема отворених питања која би оптеретила односе Србије и Мађарске, нарочито у погледу односа Владе Србије и мађарске заједнице. За нас су значајни како положај Срба у Мађарској, поздрављамо историјске одлуке мађарске Владе везане за српску заједницу, тако и положај Мађара и свих других мањина у нашој земљи – истакао је Ненад Иванишевић.

По речима Иштвана Пастора, договори су текли у две сфере и тренутно нема ниједног стратешког проблема за које није нађено решење, нити ниједне реченице од значаја на коју није стављена тачка.

- У протеклих неколико година смо великом брзином прешли велики пут и дошли у ситуацију да се можемо мерити са било којом земљом у ЈИ и средњој Европи у погледу сређености и партнерстсва – нагласио је Иштван Пастор, подсећајући на време када се интензивно говорило о сукобима на националној основи и са свих страна радило на нестабилности односа. - Последњих година тога нема, ни као појаве, ни као појединачног случаја и томе је допринела општа атмосфера између две државе.

Важна карика у међудржавним договорима биће и Национални савет Мађара, који је ових дана завршио „лавовски“ део посла око израде Акционог плана за националне мањине, усвојеног само три дана пре почетка техничког мандата републичког парламента.

- Сада остаје питање како даље, односно како ћемо реализовати оно што стоји у акционом плану – сматра Јене Хајнал. - Желимо да дамо свој допринос и помогнемо у интеграцији овог друштва, да оно постане пример осталима.

subotica.com