Aa

Aa

У Београду одржана конференција о реинтеграцији Рома повратника у Србију

У Београду одржана конференција о реинтеграцији Рома повратника у Србију

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, истакао је на данашњој конференцији ,,Подршка реинтеграцији Рома повратника“ да је реинтеграција Рома повратника процес у коме све надлежне институције и невладине организације треба да учествују заједно и да је ресорно министарство спремно да пружи сву неопходну подршку у том процесу.


Државни секретар је подсетио да је наша земља у јеку највеће мигрантске кризе донела Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године, што показује да држава придаје велику важност решавању кључних питања грађана ромске националне мањине. Акциони план којим су предвиђене мере подстицања запошљивости и економско оснаживање припадника ромске националности, биће ускоро усвојен, најавио је Иванишевић. Он је посебно подвукао значај образовања Рома ради стицања неопходних компетенција за равноправно учешће на тржишту рада.
Председница Београдског фонда за политичку изузетност, Соња Лихт, навела је да је пројекат ,,Реинтеграција Рома повратника у Србију“ развојно оријентисан и показује да они који се враћају у нашу земљу могу да учествују у њеном развоју. ,,Без пуне интеграције свих грађана ове земље нема ни озбиљне демократије“, истакла је Лихт.
Пројекат ,,Реинтеграција Рома повратника у Србију“ покренут је у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) Београдског фонда за политичку изузетност и Лигом Рома. Пројекат тежи да омогући бољи приступ друштвеном укључивању, запошљавању и образовању Рома којима је одбијен захтев за азил у Немачкој или другој држави чланици ЕУ.