Aa

Aa

Реаговање министра Александра Вулина на изјаву председника Удружења хрватских бранитеља

Реаговање министра Александра Вулина на изјаву председника Удружења хрватских бранитеља

Читај ми

Коментаришући изјаву председника Удружења хрватских бранитеља да га треба прогласити персоном нон грата због изјава о Блајбургу, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, је рекао да ће Хрватска морати да се определи да ли негује вредности Блајбурга и стрељаних усташа или вредности побијене јасеновачке деце и усташких жртава.


Вулин је потврдио да је говорио о Блајбургу и да је протестовао у Аустрији због најаве одржавања Томпсоновог концерта и да се нада да је бар мало допринео да концерт једног усташе буде забрањен у Аустрији. „Надам се да нико никада више неће чути усташу како пева „Чавоглаву“ и друге песме у којима се слави убиство безбројних српских цивила, људских бића. Блајбург је највеће окупљалиште фашиста у Европи и ту истину ништа не може да промени. Посебно је опасно и жалосно што се највеће окупљалиште фашиста у Европи спроводи под покровитељством хрватског Сабора, званичне државе“, истакао је Вулин и додао да ту истину, на жалост, никаква бранитељска мржња према њему неће моћи да промени.
Министар Вулин се нада да ће Европа једном имати храбрости да каже да је недопустиво да једна чланица ЕУ отворено подржава фашизам, а да ће Хрватска морати да се определи да ли негује вредности Блајбурга и стрељаних усташа или ће неговати вредности побијене јасеновачке деце и усташких жртава. „Не може и једно и друго. Не може иста држава да донесе венац и у Блајбург стрељаном усташи и да каже да он заслужује поштовање и сећање, и да та иста држава однесе венац закланом јасеновачком детету и да каже да и оно заслужују сећање и поштовање“, рекао је министар Вулин.
„Ја ћу наставити да говорим истину, ја ћу наставити да се супротстављам фашизму, наставићу да упозоравам Европу да се усташтво у Хрватској буди и да, ако се буде до краја пробудило, довешће до зла и несреће и препознаће га на улицама својих градова, јер зло неће стати у Хрватској и неће се нахранити Србима. Наставићу да упозоравам да се фашизам буди. Ако за то треба да платим цену, ја сам спреман“, рекао је министар Вулин.