Aa

Aa

Програм реинтеграције повратника у Републику Србију

Програм реинтеграције повратника у Републику Србију

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, разговарао је данас са представницима Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) поводом будећег програма реинтеграције повратника у Републику Србију, који је подржало Савезно министарство за економску сарадњу и развој Немачке.


Иванишевић је истакао да је нашој земљи помоћ у реинтеграцији потребна, јер оно што у нашем систему постоји, према речима државног секретара, јесу подстицаји НСЗ за теже запошљиве групе у које спада ромска заједница, без обзира на то да ли су они били тражиоци азила или не. Ненад Иванишевић је рекао да свака активност код програма реинтеграције повратника треба да буде у сагласности са ресорним министарством и Националном службом за запошљавање.
Према наводима представника ГИЗ-а, програм би требало да пружи подршку повратницима из Немачке у Србију давањем адекватних информација и њиховим укључивањем у друштвени и професионални живот кроз образовање, обуку и запошљавање. За те активности Немачка ће издвојити финансијска средства.
Заједнички договор је да се Министарству рада достави концепт имплементације самог програма и да прве активности крену са почетком примене Акционог плана за спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.