Aa

Aa

Нови објекат за помоћ деци са улице

Нови објекат за помоћ деци са улице

Читај ми

БЕОГРАД - Деца улице добила су данас нови објекат на Чукарици у коме ће се спроводити ПИТ програм намењен интензивном третману малишана са вишеструким сметњама у понашању и емоционалном и социјалном развоју.

Реновирана је кућа у Водоводској улици која је припадала Дирекцији за управљање одузетом имовином, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је 19 милиона динара за обнову и опремање објекта.

Директор завода за васпитање деце у омладине у Београду Драган Роловић појашњава да је програм намењен деци која живе и раде на улици и која су изложена свакодневном ризику.

До сада се програм спроводио у Заводу за васпитање деце и омладине, трајао је шест до девет месеци и обухватао је шест малишана, добијањем реновираног објекта капацитети су проширени на 20 дечака.

Програм се спроводи од 2004. године, а кроз њега је, према речима Роловића, прошло 217 дечака и чак 97 одсто њих је трајно склоњено са улице.

Министар за рад Александар Вулин захвалио се Дирекцији за одузету имовину која, како каже, увек излази у сусрет институцијама социјалне заштите и најавио реконструкцију и другог дела постојећег објекта где ће се спроводити ПИТ пројекат за девојчице.

"ПИТ програм је веома значајан, јер даје другу прилику деци према којима живот није био фер. Да није тог програма она би била трајно оштећена и за њих не би було никакве наде", рекао је Вулин и додао да је ово први пут да се системски решава проблем деце улице.

Он је подсетио да су деца улице врло често одбачено од своје породице, занемаривана, чак и злостављана од те породице и да систем дуго није имао одговор како да им помогне.

"ПИТ програм је наш начин да одговоримо на потребе те деце, да им понудимо образовање и васпитање да их заштитимо и дамо нову шансу у животу", нагласио је Вулин и додао да је то борба за свако дете, без обзира на тежину поремећаја у његовом понашању.

Планирано је да се програм прошири у још шест градова у Србији, како би деца улице могла да уђу у једно безбедно окружење.