Aa

Aa

Нова возила за домове здравља на северу Србије

Нова возила за домове здравља на северу Србије

Читај ми

СУБОТИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас радове на објекту Службе за здравствену заштиту жена и деце Дома здравља у Суботици, где је уручио кључеве за четири амбулантна возила за службе Хитне помоћи домовима здравља у том граду, Сомбору, Шиду и Кањижи.

Адаптација Дома здравља у Суботици део је пројекта немачке хуманитарне организације "Хелп", која обухвата реконструкцију пет домова здравља у Србији, набавку нове медицинске опреме и по једно амбулантно возило са опремом за хитне интервенције.

Вредност донације "Хелпа" за Дом здравља у Суботици износи око 110.000, а укупна вредност целог пројекта 875.000 евра.

Министар Вулин је захвалио влади Немачке и хуманитарној организацији "Хелп" на помоћи у мигрантској кризи и локалном становништву.

"Људи у Сомбору, Кањижи, Шиду и Суботици су за време мигрантске кризе били добри, честити и показали се као људи који разумеју туђу муку и хоће да помогну другима у невољи. Ово је начин да се њима каже хвала и да се покаже колико вреди бити добар човек и помоћи другима у невољи", рекао је Вулин.

Он је навео да се увек нађе неко ко хоће да помогне грађанима, прецизирајући да је вредност пројекта 875.000 евра и да се односи на четири општине које су погођене мигрантском кризом, а да је вредност пројекта адаптације Дома здравља у Суботици 110.000 евра.

Вулин је рекао да то није све и да је влада Швајцарске већ издвојила 100.000 швајцарских франака за уређење посебног објекта за малолетне мигранте без пратње који су најугроженији.

Министар је захвалио здравственим радницима на пожртвованости и раду чиме су, каже, допринели да држава буде успешна и ефикасна у решавању мигрантске кризе.

"Ми смо показали своје најбоље лице у мигрантској кризи", поручио је Вулин и захвалио бројним донаторима и представницима свих општина које су највише погођене.

Први секретар немачке амбасаде за привредну сарадњу Јирген Шмид рекао је да је лепо видети све што је до сада урађено у Дому здравља у Суботици и да је веома задовољан што је амбасада Немачке учествовала у тим активностима.

"То је посебно важно сада када славимо 15 година развојне сарадње Немачке и Србије. Веома смо поносни на износ од 1,6 милијарди евра који смо у том периоду донирали Србији", рекао је Шмид.

Он је рекао да није могуће увек планирати кризне ситуације, али да је могуће бити добро припремљен и на прави начин реаговати ако до њих дође.

Он је рекао да је адаптација објекта Дома здравља у Суботици и донација амбулантних возила практично добитна ситуција да се пружи помоћ и мигрантима и локалном становништву.

Регионални кординатор "Хелпа" за Црну Гору и Србију Клаус Мок рекао је да је та организација активности на помоћи здравстеним установама у Србији започела уз помоћ немачке амбасаде.

Он је рекао да је од великог значаја помоћ локалној заједници.

"Без помоћи немачке помоћи не бисмо могли да реализујемо све те активности", рекао је Мок и подсетио да је од августа 2015. до фебруара ове године од немачке владе Србији опредељено 1,6 милиона евра.

Члан Градског већа Суботице Милимир Вујадиновић захвалио је представницима "Хелпа", али и ресорног министарства и владе, што помажу у побољшању услова у установама здравствене и социјалне заштите.

Он је рекао да ће локална самоуправа бити поуздан партнер донаторима и представницима Владе Србије.

Начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља у Суботици Корнелија Јакшић Хорват рекла је да је ово први пут да здравствене службе у Суботиви добију такав санитет који је добро опремљен за хитне интервенције.

Она је рекла да ће захваљујући донацији бити могуће обавити већи број интервенција на терену.

Она је рекла да се још очекује могућност набавке ургентног ултразвука, који ће помоћи у бржој дијагностици на терену, а првих седам лекара већ је прошло обуку за то.

"Тиме ће се побољшати квалилтет рада на терену", рекла је Јакшић Хорват.