Aa

Aa

На трци уочи Сајма и особе са инвалидитетом

На трци уочи Сајма и особе са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - На Београдском сајму данас је одржана традиционална трка "Прес рели Србија", као увертира предстојећем Сајму аутомобила, а у којој су ове године први пут учестовале и особе са инвалидитетом.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин захвалио се организаторима што су особама са инвалидитетом, који су у трци учествовали у прилагођеним аутомобилима, омогућили да покажу како се бори, живи, такмичи и побеђује оно што свима делује несавладиво.

"Ово су храбри људи, како возе, не знам, да ли ће бити бржи или спорији, не знам, али знам да ће дати све од себе, а то је ваљда оно што се рачуна и што разликује једног човека од другог човека", рекао је Вулин.

Вулин је рекао и да је Влада Србије ове године обезбедила више од 700 милиона динара за субвенционисање запошљавања особа са инвалидитетом и позвао послодавце да искористе те субвенције и помогну да се ти вредни и храбри људи запосле.

Рекао је и да је 7. марта расписан конкурс у вредности од 149,5 милиона динара за куповину и рефундацију трошкова за куповину репроматеријала за предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом.

Трку, у којој је по први пут учествовало 12 особа са инвалидитетом, организовали су Удружење новинара Србије и Београдски сајам, а Нино Брајовић из тог удружења рекао је да је данашња трка за сада најуспешнија, јер је окупила 60 учесника.

"Оно о чему новинари воде посебно рачуна је социјална одговорност, па од ове године у трци учествују и особе са инвалидитетом. Желимо да помогнемо тим људима, да се искажу и у овој дисциплини, а новинари помажу и тиме што их школујемо за веб новинарство, веб предузетништво, веб маркетинг. Данашња трка је доказ те наше жеље да помогнемо особама са инвалидитетом", рекао је Брајовић.

И Зоран Лупшић из Београдског сајма је оценио да ће данашња трка остати забележена по учешћу још једне категорије возача - особа са инвалидитетом.

"Ова традиционална манифестација је права увертира за велике догађаје који нам предстоје - Сајам аутомобила и мотоцикала, који је ће оборити све рекорде када је тај сајам у питању по броју присутних аутомобила и мото брендова", рекао је Лукшић.

Додао је да ће љубитељи аутомобила имати прилике да виде 40 нових аутомобила и 35 нових модела мотоцикала.

Председник Ауто-мото савеза Србије Мирко Бутулија рекао је да је трка најбољи начин за најаву предстојећег Сајма аутомобила, наводећи и да тај савез на иницијативу министра Вулин, поред акција које спроводи, указује и на потребе мобилности особа са инвалидитетом.

Јанош Нађ, ратни војни инвалид прве групе, рекао је да му је била велика част да учествује у трци, а још већа што се министар Вулин возио са њим у аутомобилу.

Нађ се Вулину захвалио што је потписао и омогућио најтеже страдалим ратним војним инвалидима да добију специјална колица која ће им омогућити да продуже свој животни век.

"То су колица од животног значаја за те људе и то је нешто што је урађено у Србији први пут. Нигде у целој бившој СФРЈ се није тако нешто десило", рекао је Нађ.