Aa

Aa

Министар Вулин: Упозоравали смо да је могло доћи до овога

Министар Вулин: Упозоравали смо да је могло доћи до овога

Читај ми

ХОРГОШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин оштро је данас протестовао због тога што је Мађарска употребила водене топове и сузавац против избеглица, истичући да је то урађено и на територији Србије, на шта ниједна држава нема право.

"Ово је бачено преко граничне линије, на шта ниједна држава нема право и због тога најоштрије протестујем", рекао је Вулин новинарима.

Он је навео да покушава да убеди избелице да се са граничног прелаза врате у прихватни центар у Кањижи, како би се опоравили и додао да не зна да ли има повређених миграната.

Према његовим речима, део миграната већ се креће ка Кањижи.

Вулин је рекао да је Србија већ упозоравала да је могуће да дође до овакве ситуације, с обзиром да је велики број људи на малом простору, а немају могућност да задовоље ни своје елементарне потребе нити да затраже азил.

"Оваква ситуација у којој мигранти немају могућност ни да затраже азил само ће стварати проблеме", рекао је Вулин.

Он је навео да су министри унутрашњих послова Србије и Мађарске у комуникацији.

Оценио је да Мађарска мора да покаже да је спремна да избелицама обезбеди да остваре своја права, наводећи да је јуче Мађарска процесуирала само 70 тражилаца азила док је, примера ради, Србија јутрос у Прешеву процесуирала 1.630 особа.

Део избеглица остао у Мађарској

Део оних избеглица које су са граничног прелаза Хоргош 2 на кратко прешле у Мађарску, остао је у тој земљи, рекао је министар Вулин, наводећи да не зна о ком броју људи се ради.

"Не знам колико људи је остало на територији Мађарске, али су се неке избеглице већ обратиле српској полицији наводећи да су њихове супруге и деца остале са друге стране", рекао је Вулин, напомињући да су неке породице остале раздвојене.

Вулин је рекао да, заједно са представницима српске полиције, покушава да убеди избеглице да крену ка прихватним центрима у Србији, а да њима препусте разговор са мађарском страном.

Он је истакао да влада апелује на мађарске власти да отворе већи број пролаза, да убрзају процедуре, јер водени топови, како је навео, неће ништа решити.

Упитан да ли ће од сад српска полиција чувати границу, Вулин је рекао да они већ чувају границу и да инциденте не прави српска полиција.

"Ми не можемо да спречимо да неко са туђе територије баца нешто на нашу територију", рекао је Вулин.

Он је поновио да је српска полиција тренутно у комуникацији са мађарском и да очекује и да лично пређе на територију те земље како би разговарао са мађарским колегом.

Упитан има ли шансе да се избеглице директно превозе на границу са Хрватском, он је рекао да се тиме Србија не бави.

"Ми нисмо превозничка фирма, у овој земљи неко ко затражи азил има могућност 72 сата да се креће по територији србије куда мисли да треба", рекао је Вулин и додао да влада никога не охрабрује да прелази границу илегалним прелазима.

Он је поновио да водени топови и бацање сузавца представљају кршење свих међународних правила јер нико нема право да то чини на тероторији друге државе.