Aa

Aa

Министар Вулин: Ситуација са избеглицама у Хоргошу се усложњава

Министар Вулин: Ситуација са избеглицама у Хоргошу се усложњава

Читај ми

ХОРГОШ - Ситуација са избеглицама са Блиског истока на српско-мађарској граници се усложњава, рекао је данас Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакавши да страхује да би ситуација могла да изманке контроли, уколико ускоро тај проблем не буде решен.

Вулин је на граничном прелазу Хоргош 1 рекао новинарима да је тај гранични прелаз требало да буде отворен и да омогући избеглицама да затраже азил.

"Мађарска влада је без обавештења српских органа затворила Хоргош 1 и сада се ситуација овде усложњава", рекао је Вулин.

Министар је додао да мигранти пристижу са свих страна и да их на "ничијој земљи" има преко 1000.

Вулин је истакао да ће Србија за све њих да обезбеди превоз у најближе прихватне центре, али да, уколико они то не желе, нико их не може натерати.

"Овде ће сада бити донета вода и храна како би им се пружила прва помоћ", рекао је Вулин истакавши да овај проблем не можре бити решен без сарадње са мађарском страном.

Претходно он је јутрос посетио гранични прелаз Хоргош 2, где се такође налазила велика група избеглица који пристижу на Хоргош 1, након што их је на овај гранични прелаз упутила мађарска гранична полиција.

Он је том приликом рекао новинарима да то што се дешавало на Хоргошу 2 је брутално кршење позиције мађарске владе коју је она формулисала колико јуче.

"Још јуче су говорили да ће затворити границу за илегане преласке, али не и за оне који желе да изразе намеру за азилом. Али као што водите од тога нема ништа. Ово је директно кршење речи мађарске владе", рекао је Вулин.

Он је додао да српска полиција није званично обавештена ни да ће Хоргош 2 бити затворен, осим што је имала таква сазнања.

Вулин је и приликом посете прелаза на Хоргошу 2 рекао да ће Србија обезбедити све што је потребно овим људима: храну, воду, пелене и храну за бебе и истакао да Србија спремна да у прихватне центре прихвати више хиљада људи.