Aa

Aa

Министар Вулин се састао са делегацијом швајцарског Секретаријата за миграције

Министар Вулин се састао са делегацијом швајцарског Секретаријата за миграције

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са делегацијом швајцарског Државног секретаријата за миграције коју је предводио директор Међународне сарадње у Секретаријату за миграције, Урс фон Арб.


Представници швајцарске делегације посетили су Привремени центар за регистрацију и прихват миграната у Прешеву и истакли да су импресионирани напорима Србије да пружи сву неопходну помоћ људима у невољи.
Министар Вулин је истакао да ће Србија наставити да се понаша одговорно и у складу са одлукама које буде спроводила Европска унија. Саговорници су се сложили и да је неопходан јединствен став унутар европског региона ради изналажења дугорочног и одрживог решења за мигрантску кризу.
Министар Вулин се захвалио за сву пружену помоћ и рекао да се нада да ће Србија и Швајцарска наставити сарадњу, и то не само на пројектима подршке мигрантској популацији у Србији, већ и на другим развојним пројектима од обостраног интереса.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат подршке и унапређења система заштите малолетних миграната без пратње који финансира Швајцарска. Укупна вредност пројекта износи 560.000 швајцарских франака.
Швајцарска је дугогодишњи партнер Србије, а две земље су 2009. године започеле партнерство и у области миграција, чиме је успостављен редован дијалог у овој области. Швајцарска је за решавање проблема мешовитих миграционих токова у Србији до сада определила милион швајцарских франака, а у наредне четири године за регион Западног Баклана биће на располагању 10 милиона швајцарских франака, у склопу Стратегије миграционог партнерства са регионом.