Aa

Aa

Министар Вулин: Приоритет Владе Србије већа брига о женама

Министар Вулин: Приоритет Владе Србије већа брига о женама

Читај ми

ВРАЊЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас Сајам женске социјалне економоије у Врању и том приликом изјавио да Влада Србије чини све да жене имају приоритет приликом запошљавања а посебно рањиве групе.

Он је казао да јесте 8. март Међународни дан жена али да је суштиски то дан у коме сви треба да се сетимо да је борба социјалне неправде, борба за боље услове живота за све у Србији нешто што мора да се дешава сваког дана.

„ Влада Србије чини велике напоре да се помогне најрањивијим категоријама у нашем друштву. Наравно и да жене буду приоритет када је запошљавање у питању када је питању брига о њима јер је жена та која чува и сачува породицу. У 2016.години запослено је 137.304 зене, што је у односу на 2015.годину повећање од 8,4 одсто“, нагласио је Вулин.

Он је подсетио да је да је први пут ове године кроз активне мере запошљавања уведено да жене жртве породичног насиља имају приоритет при запошљавању а да послодавци добију субвенције ако их запосле.

Министар Вулин је најавио да ће након избора врло брзо бити усвојен Закон о финансијској подршци породицама са децом.

„ Када закон буде усвојен , први пут ће све жене које су на било који начин пријављење остваривати право на породиљску надокнаду. То значи жене које су радиле на привременим и повременим пословима, на ауторском, уговору о делу, жене које су пријављење на пољопривредном газдинству или су носиоци газдинства , све ће у складу са својим доприносима и оно што су уплаћивале , добити и остварити право на породиљску надокнаду. То до сада никада није било и на тај начин показујемо колико ценимо жене, колико ценимо борбу да нас буде више и зато се држава труди да сваки вишак у будзету буде усмерен ка породицама са децом“ , рекао је Вулин.

Сајам у Врању организовали су социјално предузеће „ Традиција југа“ и НВО „ Животна помоћ“.

„ Све ове жене су почеле своје пословне активности уз помоћ Министарства рада, Националне службе за запошљавање, међународних хуманитарних организација, УСАД, Европски Прогрес , УНДП. Оне су од њих добиле опрему и сада самостално раде али је неопходна и даље помоћ државе и надамо се да ће у овој години бити усвојен Закон о социјалним предузећима“, оценила је организатор сајма Тијана Миловановић.

Министар Вулин је потврдио да ће у овој години бити усвојен и Закон о социјалним предузећима који ће олакшати пословање свим рањивим групама. Он је након обиласка штандова свим женама поклонио црвене каранфиле.