Aa

Aa

Министар Вулин обишао пункт Црвеног крста у Нишу

Министар Вулин обишао пункт Црвеног крста у Нишу

Читај ми

НИШ - У Нишу је данас почела подела вишкова хране, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је да ће након избора врло брзо бити донет закон о вишковима хране, који ће ту област регулисати у читавој Србији.

Вулин је обишао пункт Црвеног крста у Нишу у коме је у оквиру пројекта "Прикупљање и дистрибуција вишкова хране" почела подела оброка социјално угроженим грађанима који нису обухваћени програмом помоћи Народних кухиња.

Он је навео да је Министарство за рад пројекат вишкова хране почело прошле године у Крагујевцу где је до сада подељено више од 16.000 бесплатних оброка који никога нису коштали ни један једини динар.

"Само захваљујући доброј организацији, пожртвовању, добрим људима, волонтерском раду, поделили смо 16.000 оброка", рекао је министар рада.

Према његовим речима, од данас ће се то радити и у Нишу, односно јавне установе које производе храну, заједно са Црвеним крстом и локалном самоуправом организоцваће диструибуцију бесплатних оброка.

"Ово не кошта никога ништа. Храна је направљена, неискоришћена и била би бачена. Она је квалитетна и проверена од стране Института за јавно здравље", рекао је Вулин.

Наводећи да би та храна да није оваквих акција била бачена, он је рекао да није срећан збоз тога, као да нису срећни ни градоначелник Ниша, Црвени крст, нити Центар за социјални рад зато што постоје људи којима је потребан бесплатан оброк.

Он је рекао да у Нишу за сада има 44 корисника и да ће се потрудити, али да је сигуран да ће се и друге институције прикључити овој активности.

Вулин је навео да ће се за сада ова акција водити у Крагујевцу и Нишу, а да очекује да се и други грађани прикључе- Београд, Нови Сад, односно где год постоји велики број јавних институција које су у стању да припреме храну.

Директор Центра за социјални рад у Нишу Зоран Јовић рекао је то одлична идеја за кориснике социјалне помоћи који се не налазе по критеријумима на Народној кухињи.

"Ми ћемо сада кроз овај пројекат да одређеном броју људи обезбедимо кувани оброк у току дана", рекао је Јовић додајући да се ради о протоколу који су потписали министарства рада и просвете да се вишкови хране који се произведу у току дана у студентском центру, геронтолошком центру на овај начин дистрибуирају.

Он је рекао да ће корисници моћи да добију храну сваког радног дана у два термина у 12 сати и 15.30 сати.

Градоначелник Зоран Перишић рекао је да је Град управо завршио јавну набавку за Народну кухињи.

"По други пут, другу сезону, а она траје годину дана, имамо услугу Народне кухиње без прекида, а не као што је некада било два, три месеца у години", рекао је он додајући да су омогућили достављање хране корисницима кући.

Вулин: Гледамо да помогнемо радницима бивших нишких колектива

Вулин је најавио да се "иде у правцу" да се помогне радницима бивших нишких колектива, који су на списковима за неисплаћене зараде, а који су добили судске спорове.

"На велико залагање и велику упорност локалне самоуправе, имали смо састанак са министарствима финансија и привреде, на коме сам био присутан и ту смо се договорили да идемо у том правцу", рекао је Вулин.

Истакао је да не жели да се изјашњава о конкретним модалитетима, већ да ће о томе више говорити Министарство финансија, као и да се локална самоупарава брине о том проблему, нагласивши да то није само проблем нишких радника.

"Било би добро да је то проблем само једног града, али, нажалост није, то је проблем деценијског запуштања радника у Србији и деценијског немара. Наравно да ћемо учинити све, као што сте видели, али, не истрчавамо са изјавама и не говоримо оно што не можемо да урадимо", рекао је Вулин, додајући да је решен проблем војних пензионера и да ће и бројни други проблеми бити решени.

"Решићемо и тај проблем, али нећу да вам обећам нешто за шта не знам тачно када и шта", рекао је Вулин.