Aa

Aa

Министар Вулин обишао поплављене у Сирчи и Адранима

Министар Вулин обишао поплављене у Сирчи и Адранима

Читај ми

КРАЉЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас поплављене у Сирчи и Адранима и рекао да је за свих 150 поплављених домаћинстава у Грбици, Сирчи, Адранима и Мрсаћу обезбеђени одговарајући пакети.

"Министарство рада,л поучено искуствима из ранијих поплава, унапред је обезбедило једну значајну количину хране и основних животних потрепштина баш за овакве случајеве. За сада нисамо имали таква средства, а сада располажемо њима и у стању смо да реагујемо брзо, одмах, чим је помоћ потребна", рекао је Вулин.

Према његовим речима, за свих 150 поплављених, обезбеђени су одговарајући пакети.

"Ми смо донели одмах након последњих великих поплава и одговарајући правилник како да се понашају наши Центри за социјални рад и Центар за социјални рад у Краљеву имао је више стотина излазака на терен. Сви наши корисници новчане социјалне помоћи су контактирани, обиђени, збринути, а они који су били непосредно угрожени од најновијих поплава, добили су мофућност и да буду смештени у наше установе или да им се помогне у смештају код рођака", рекао је Вулин.

Он је истакао и да су обезбедили једнократне новчане помоћи, помоћ за селидбе, али и могућност за неке од њих да им се плати смештај док се ситуација не реши.

Како је рекао, поуке су се и те како извукле и "научили смо нешто што раније нисмо", што бар Министаство рада није радило.

Вулин се захвалио локалној самоуправи, "која је била брза" и од самог почетка била у комуникацији са надлежнима и која је све своје потребе на време доставила.

"Мој првенствени задатак овде је да сагледам шта могу да помогнем, шта Министарство рада може да уради, али и шта могу да ураде остала министарства", рекао је Вулин, наводећи да не може да се утиче на све, али и да мора да се утиче на оно што се може.

Он је додао да, ако је људима потребно семе, гориво, да ће се обратити Министарству пољопривреде, да се виде које су њихове могућности, како би се људима обезбедило да ипак могу да спасу што се спасти може.

"Није још увек прекасно да се усеви поново посеју, да се преоре и крене испочетка", рекао је Вулин.

На питање да ли ће влада моћи да помогне у санацији објеката, Вулин је подсетио да је председник владе рекао да ће се наћи одговарајућа средства.

"Средства ће бити пронађена, видећемо како ће то функционисати. Како сам обавештен, комисије за процену штете су изашле на терен, што је веома важно, да се одмах и сада ради", рекао је Вулин.

Додао је да је сигуран да ће све бити "технички добро и људски поштено" и да ће се на основу тога моћи помоћи свима.

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је министру и додао да су сушачи најнеопходнији, како би објекти били осушени и како би се кренуло са даљим радовима.