Aa

Aa

Министар Вулин: Изостаје јединствен европски одговор

Министар Вулин: Изостаје јединствен европски одговор

Читај ми

БЕОГРАД - Србија тражи јединствен европски одговор на мигрантску кризу, али он упорно изостаје, изавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, и додао да су он и министар унутрашњих послова предложили да Србија ојача своју границу.

Он је, такође, истакао да ниједна евентуална ограда или препрека на српској граници не би била довољна, већ да је потребно и променити законску регулативу.

''Није овде питање да ли ми верујемо у ограде или не, питање је у шта верују земље Европе уније, јер то у шта они буду веровали, вероваћемо и ми'', рекао је Вулин одговарајући на питање новинара у паузи конференције ''Изазови приступања Србије Европској унији''.

Наводећи да су он и министар полиције Небојша Стефановић предложили да Србија ојача своју границу како би се смањио притисак на Војску Србије и полицију, Вулин је рекао да ће премијер донети коначну одлуку.

Премијер Александар Вучић, према Вулуновим речима, не дели све његове и ставове Стефановића и забринут је за све што се дешава.

Вулин је најавио да ће МУП врло брзо изаћи са конкретним решењима наводећи да ниједна препрека сама по себи није довољна већ да је врло важно да Србија промени одговарајућу закононску регулативу.

Додао је да су наши закони прављени у време када је у Србију улазило 10 људи годишње, али да данас имамо ситуацију када треба да изађемо на крај са стотинама и хиљадама избеглица.

Наводећи да Србија без јединствене европске политике не може да одговори на мигрантску кризу, нити може да је реши, Вулин је рекао да је Србија спремна да отвори могућност да свака особа затражи азил, али и навео да ако то и затражи она се аутоматски дисквалификује да затражи азил у земљама ЕУ.

''То је разлог зашто мигранти, када дођу овде, не траже азил. Они знају да после тога неће моћи да буду примљени у неку земљу ЕУ уколико их Србија или прихвати или одбије'', рекао је Вулин додајући да они не желе да остану у Србији.

Вулин каже да свако коме се понуди азил у Србији, а не прихвати га, неће моћи да остане у Србији, као и да неће моћи да оде нигде другде.

''Србија не може да буде простор на коме ће се гомилати људи који не могу да оду нигде'', рекао је Вулин наводећи да на те противречности Европа мора да да брз одговор те да ће Србија прихватити сваки одговор и заједничку политику.

Он је поновио да ће се Србија понашати као и све друге земље на мигрантској рути те да ће их враћати у земље порекла или у земље из којих су дошли.

Министар је навео да је проблем са Авганистаном и Пакистаном што не постоје билатерални споразуми, што их са њима нема ниједна земља ЕУ, те да су на добровољном враћању укључене међународне организације.

Он је рекао и да је Србија сваки европски самит очекивала са великим нестрпљењем да добије коначно јединствену политику када је у питању мигрантска криза, али да је он изостајао.

''У оној мери у којој тај одговор буде изостајао биће теже и свакој појединачној чланици ЕУ, као што ће бити и далеко теже Србији'', закључио је Вулин.

ЕУ није циљ, већ пут ка друштву какво желимо да буде

Вулин је изјавио да Влада Србије спроводи политику европских интеграција, али у складу са оним што је добро за грађане Србије.

"Ми јесмо окренути ка Европској унији, али смо окренути и себи. Европска унија за нас није циљ, него пут ка друштву какво желимо да буде", рекао је Вулин на отварању конференције "Изазови приступања Србије Европској унији" коју су организовали амбасада Аустрије и Завод за социјално осигурање Србије.

Вулин је рекао да Србија ЕУ не доживљава као "безгрешну", нити као "Бога на земљи" који је савршен, него тежи ка Европској унији водећи рачуна да су њени грађани на првом месту.

То је, навео је, однос поштовања и реалних интереса.

Говорећи о стварима на које Србија не може да утиче, као што је питање да ли је ЕУ уморна од проширења, Вулин каже да можемо да утичемо на то Србија буде за углед и земља коју желе у ЕУ као партнера и у којој грађани добро живе.

"Не знам каква ће бити политичка клима у ЕУ, али знам да ћемо учинити све да Србија буде боље место за живот", рекао је Вулин.

Он је рекао да је на нама да мењамо Србију на боље, али не зато што то други желе, него зато што су то добре ствари за живот.

Вулин је рекао да поглавље 2 у приступним преговорима са ЕУ, које се односи на слободно кретање радне снаге, може да буде отворено и да се пред Владу изађе са преговарачком позицијом, али да за поглавље 19, које се односи на социјалну политику и запошљавање, треба још прећи значајан пут.

Он је објаснио да се од Србије тражи да појача социјални дијалог, што је добро да се уради, те да се бори против сиромаштва.