Aa

Aa

Министар Вулин и амбасадор Белорусије Чушев на Гробљу ослободилаца Београда

Министар Вулин и амбасадор Белорусије Чушев на Гробљу ослободилаца Београда

Читај ми

Церемонија узимања грумена земље са места на коме су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих приликом ослобођења српске престонице 1944. године, а који ће бити положен у храму Свих светих у Минску, одржана је на Гробљу ослободилаца Београда уз присуство амбасадора Републике Белорусије, Владимира Чушева, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александра Вулина, представника Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, СУБНОР-а.


Министар Вулин је подсетио да је српски народ увек изнад свега ценио слободу. „Зато савезништва која су искована у ратовима за слободу за нас представљају вечно сећање и обавезу да поштујемо успомену на пале ратнике, али и да поштујемо успомену на вредности које смо заједно делили.“
Вулин је рекао да „можда белоруски војник у Црвеној армији није ни знао како се зове град у коме је оставио свој живот, али је знао која је вредност због које је оставио свој живот. Знао је да слобода вреди више од живота, знао је да је погинуо и да је свој живот жртвовао са народом који изнад свега цени слободу.“
„Управо зато ми данас изражавамо своју захвалност, бескрајно поштовање према свим погинулим војницима Црвене армије и Белорусима међу њима, који су своје животе оставили у нашем граду да бисмо и ми знали шта је слобода. Нема веће вредности од слободе, а народ са којим то поделите је народ који је вечно ваш савезник и народ са којим никада нећете моћи да имате лошу реч. Белорусија је земља коју поштујемо, њен народ поштујемо и волимо. Исте су нам вредности, циљеви, наде и иста уверења да будуће генерације неће морати да гину за слободу, да ће бити довољно да живе за њу“, рекао је министар Вулин.
Амбасадор Републике Белорусије у Београду, Владимир Чушев, рекао је да ће, за будуће генерације, у највећем изграђеном храму Свих светих бити чуван по грумен земље из свих престоница Европе где су се борили и погинули црвеноармејци, као и из Србије, како се никада не би поновило зло, фашизам, против кога смо заједно извојевали победу.