Aa

Aa

Конференција ,,Заштита миграната и избеглица од дискриминације у контексту европских интеграција Републике Србије“

Конференција ,,Заштита миграната и избеглица од дискриминације у контексту европских интеграција Републике Србије“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, учествовао је данас на скупу о заштити миграната и избеглица од дискриминације у контексту европских интеграција Републике Србије, одржаном у хотелу „Зира“ у Београду.


Иванишевић је изјавио да је мигрантска криза вулкан који није угашен и да постоји могућност да се криза сваког часа поново покрене имајући у виду број људи који чека на грчкој граници. Државни секретар је истакао да је наша земља спремна да реагује на сваку ситуацију у било ком моменту, као што је то чинила до сада, и подсетио да ресорно министарство са Владом Швајцарске подиже смештајне капацитете за мигранте без пратње, посебно девојчице. Иванишевић је подвукао да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са осталим надлежним институцијама, настојати да предузме све неопходне мере за заштиту миграната и избеглица од дискриминације.
Сузана Пауновић из Канцеларије за људска и мањинска права је истакла да је хуман однос грађана Србије према мигрантима показао да је наше друштво толерантно и отворено и тиме спремно за отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом. Влада Србије је, према њеним речима, усвојила стратегију за смањење дискриминације и донела акциони план за спровођење.
Косана Бекер, помоћница поверенице за заштиту равноправности, навела је да је у односу на број људи који је прошао кроз нашу земљу, број притужби на дискриминацију мали. Та институција добила је укупно десет притужби, углавном од организација цивилног друштва.