Aa

Aa

Дониране интерактивне табле деци у Звечанској

Дониране интерактивне табле деци у Звечанској

Читај ми

БЕОГРАД - Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској данас је уручена интерактивна опрема намењена едукацији деце са сметањама у развоју, донација Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да УАЕ настављају са политиком помоћи Србији и онима којима је потребна и неопходна.

"Ових 17.000 евра улагања у нашу децу са посебним потребама, улагање је у децу којима је помоћ заиста потребна, да развију своје способности, да их усаврше и подигну на највиши могући ниво. Интерактивне табле ће нам у томе много помоћи, али чак и више о тога, помоћи ће нам зато што родитељи ове деце и ми као држава и друштво видимо да се о њима брине, да су видљиви, да нису заборављени", нагласио је министар.

Додао је да његово Министарство то промовише као своју политику последње две године - да та деца нису невидљива и да сви они који имају посебне потребе у овом друштву морају да буду помогнути и да буду прихваћени.

"Не смемо и не можемо ценити људе, децу, ниједну особу по ономе што не може, већ је морамо ценити по ономе што може, по њеним могућностима које можемо да унапредимо. Живот није био добар према овој деци, али ово је прилика да друштво буде добро према њима и да они и њихови родитељи осете да се о њима брине", рекао је Вулин.

Захваљујући се Уједињеним Арапским Емиратима, као и амбасадору те земље у Србији Ђуми Рашиду Сејф Зајед Ал Дахерију на личном доприносу, Вулин је нагласио да такве донације "не бивају у неком буџету неке владе".

"Оне се добијају зато што је некоме стало. Господину амбасадору стало је до наше деце, као што му је стало до земље у којој ради и слободно можемо да га зовемо нашим пријатељем", рекао је министар.

Амбасадор Зајед Ал Дахери истакао је да је донација од срца и да нема никакве везе са политиком.

"УАЕ имају јако добре односе са Србијом и са њеном владом, увек нам је драго да пружимо овако нешто. Јако нам је драго што смо пружили ову донацију, која ће помоћи развоју деце и биће од великог значаја", рекао је амбасадор.

Навео је и да је његова држава увек за то да се дају донације које ће бити од великог значаја за Србију, као и да је последње две године УАЕ донирао велики број.

"То је политика УАЕ, ми волимо да пружамо љубав и доброту и да ширимо све што је најбоље. Надамо се да ћемо увек моћи да допринесемо свему што је добро, како би ојачали односе двеју земаља. Ове донације су од срца, немају никакве везе са политиком", рекао је Ал Дахери.

Директор Центра Зоран Милачић истакао је да ће донација УАЕ умногоме олакшати рад са децом, поготово са децом са сметњама у развоју, да лакше усвоје нова знања, да им се олакша процес едукативног поступка.

"Добили смо три велике интерактивне табле, две мобилне и једну фиксну и једну комбиновану, која ће омогућити различите врсте визуелних сензација. Ово је веома значајна донација и подршка овој установи, зато што у великој мери олакшава процес рада. Врло смо захвални и амбасади нашем Министарству што је то управо организовано у нашој установи", рекао је Милачић.

Интерактивне паметне табле са разним софтверима и анимацијама за игру и учење представљају алтернативно и ефикасно средство у раду са децом са тешкоћама у развоју, а донација су Фондације шеика Калифе Бин Зајед Ал Нахјана и веома су заинтересовала децу Звечанске, која су се одушевљено окупила око интерактивне табле и почела да цртају по њој.

Центар за заштиту одојчади, деце и омладине највећа је установа тог типа у Србији, а у шест објеката у Београду збрињава око 400 дечака и девојчица различитог узраста са различитим проблемима.