Aa

Aa

Дејан Антић у Владичином Хану открио Спомен плочу Тетовским мученицима

Дејан Антић у Владичином Хану открио Спомен плочу Тетовским мученицима

Дејан Антић у Владичином Хану открио Спомен плочу Тетовским мученицима

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић открио је у Владичином Хану Спомен плочу посвећену тетовским Србима пострадалим 31. октобра 1943. године од бугарског окупатора.



"Мученици Тетовски само су један од примера који осликава какву су политику бугарске окупационе власти спроводиле над српским живљем јужне и Старе Србије током Другог светског рата. То је иста она политика затирања српског семена коју су дедови бугарских фашиста започели у јесен 1915. године пунећи сурдуличке и топличке јаме телима људи који се нису одрицали српског имена и прихватали нови наметнути бугарски идентитет" - навео је државни секретар.



Антић је појаснио да су Тетовски мученици група од десет угледних тетовских Срба које су бугарске власти средином октобра 1943. године транспортовале железницом из Скопља за Владичин Хан, а потом их у некадашњој згради Среског начелства зверски убиле.



"Чувајући сећање на Тетовске мученике ми показујемо одговорност и дубоко поштовање према свим нашим многострадалним прецима. И то и јесте политика Министарства за рад и министра Николе Селаковића - да се жестоко обрачунавамо са некултуром заборава и да свако српско стратиште, свако парче земље или камена на којем је проливена крв наших очева и дедова обележимо и сачувамо као нашу највећу светињу" - истакао је Антић.



Откривању Спомен плоче присуствовали су председник привременог органа Општине Владичин Хан, Горан Младеновић, председник привременог органа општине Власотинце, Братислав Петровић, делегације Савеза потомака ратника, Српских ратних ветерана, Удружења Срба из Тетова и многобројни грађани. Епископ врањски г. Пахомије са свештенством освештао је Спомен плочу и служио парастос пострадалим Србима.