Aa

Aa

Дејан Антић на обележавању 146 година од оснивања Војне болнице Ниш

Дејан Антић на обележавању 146 година од оснивања Војне болнице Ниш

Дејан Антић на обележавању 146 година од оснивања Војне болнице Ниш

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић присуствовао је обележавању 146 година постојања и рада Војне болнице у Нишу.



Државни секретар Антић  указао је да Војна болница Ниш има дугу и славну традицију на коју Нишлије треба да буду поносне.



,,Настала је у тешким ратним временима када се борило за слободу јужних српских земаља. Само десетак дана по ослобођењу Ниша од Турака, 22. јануара 1878. године, одлуком Српске врховне команде Ниш је добио своју прву здравствену установу. Била је то Војна болница - прва и у том тренутку једина здравствена установа на ослобођеном југу. Њено оснивање је означило почетак организоване здравствене заштите војних лица али и свих грађана из новоослобођених округа јер је нишка војна болница била и цивилна болница" - рекао је Антић.



Он је истакао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са министром Николом Селаковићем, има одличну сарадњу са Управом за војно здравство, као и да заједничким снагама са Министарством одбране континуирано ради на унапређењу положаја бораца и додатном подизању квалитета њихове здравствене заштите.



,,За нас Војна болница у Нишу није само ефикасна здравствена установа. Она је и историјски симбол српске издржљивости, борбе, хуманости и отпора који смо као народ пружали агресорима и страним завојевачима, зато што је медицинско особље нишке Војне болнице увек делило судбину српског ратника и сељака! Од ослобођења Ниша и Врања 1878, преко Куманова, Брегалнице, Цера, Колубаре до битке за Коридор или Кошара и Паштрика", нагласио је.