Aa

Aa

Селаковић свечано уручио Борачке споменице борцима у Бабушници

Селаковић свечано уручио Борачке споменице борцима у Бабушници

Селаковић свечано уручио Борачке споменице борцима у Бабушници

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је данас Борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије општине Бабушница.


Министар Селаковић је навео да је изузетно важно што је данас у Бабушници како би дан провео са српским борцима, а не само да им уручи Борачке споменице као својеврстан симбол и вид захвалности отаџбине за оно што су они учинили и дали за њу у најбољем периоду свог живота.


"Уверен сам да смо сада у времену у којем смо, као што је Цвијић рекао, направили кућу на путу, а први пут управо у ових десетак година, захваљујући једној озбиљној политици председника Александра Вучића, ми на том путу наплаћујемо друмарину", истакао је Селаковић у Дому културе.


Навео је да Србија не ратује, не сукобљава се, већ се труди да свако ко тим путем прође, буде задовољан, а да Србија своју кућу ојачава, уздиже и унапређује.


"Да градимо нове путеве, да градимо брзе пруге, да обнављамо школе, градимо нове болнице и најважније, отварамо нова радна места, како бисмо нашим грађанима омогућили да од свога рада пристојно живе и зарађују", рекао је Селаковић.

 
Додао је да када су ствари постављене на такав ниво и када је Србија, за десет година, успела да удвостручи БДП, стекли су се услови да се направи материјална основа како би Србија помогла онима који су за њу ратовали и који су је бранили онда када је то било најтеже.


"Ми овде нисмо данас само да уручимо споменице и на такав начин покажемо захвалност, већ смо овде да испромовишемо и чињеницу да је борачка легитимација од недавно више од картице погодности, да је све већи и већи, недељом за недељу, број компанија које нуде различите врсте погодности онима који носе борачку легитимацију", рекао је Селаковић.


Министар је навео да је уверен да ће и житељи Бабушнице, који су били борци у Одбрамбено-отаџбинском рату деведесетих година, сада са том картицом моћи да остваре и озбиљне погодности за себе и своје породице.

 
"Захваљујући озбиљним економским реформама које је предводио председник Вучић, ми данас можемо да се похвалимо да први пут као друштво водимо бригу о нашим палим борцима, односно о породицама палих бораца и ратним војним инвалидима", рекао је Селаковић.


Истакао је да ратни војни инвалид прве категорије данас у Србији прима 360 хиљада динара месечно, а да сваки члан породице палог борца прима 100 хиљада динара месечно понаособ.


"Овом нашом акцијом ми бринемо о оној најширој категорији, људима који су живи  изашли из рата и показујемо да ће имати неку врсту погодности, а надамо се од наредне недеље и новим компанијама и местима, где ће те погодности бити боље, а то први пут држава Србија ради захваљујући председнику Србије који је иницирао доношење закона", рекао је Селаковић.


Када је реч о томе ко остварује право на статус борца, Селаковић је објаснио да сваки грађанин може да иницира поступак утврђивања свог статуса и остваривања права и да се то ради у зградама општинских односно градских управа, као и да то право може да се оствари у ефикасном, брзом и квалитетном поступку.


"Такође, позивам све оне који нису искористили своје право да утврде свој борачки статус и да то ураде у што скоријем року како би добили легитимацију и на тај начин оживели све оне погодности које следују", рекао је Селаковић.


Навео је и да ће вероватно од понедељка прећи број регистрованих палих бораца као и да је већ пређен број од 60 хиљада корисника права борачко-инвалидске заштите.


"Пре годину дана, када сам дошао на место министра надлежног за борачка питања, број регистрованих бораца био је 25 хиљада, а ми смо сад дошли до 40 хиљада што је повећање од 60 одсто за свега неколико месеци вођења кампање, што показује да су људи постали заинтересовани и да хоће да утврде свој статус", рекао је Селаковић.

 

Извор: Танјуг