Aa

Aa

Селаковић присуствовао отварању реновираних објеката у Дому Kулина

Селаковић присуствовао отварању реновираних објеката у Дому Kулина

Селаковић присуствовао отварању реновираних објеката у Дому Kулина

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је данас отварању реновираних објеката у Дому за смештај одраслих лица Kулина и обележавању домске славе Свети Лука.

 

,,Влада Републике Србије је преко Министарства за јавна улагања, раније Kанцеларије за јавна улагања, уложила милијарду и 45 милиона динара. Само у овој години Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у набавку техничке опреме, највише за кабинета физикалне терапије, али и друге техничке опреме неопходне за рад ове установе издвојило је 35 милиона динара, дакле,  када све саберете то је милијарду и 70 милиона динара", рекао је Селаковић, наводи се у саопштењу министарства.

 

Додао је да су реновирани централни павиљон, поткровље првог женског павиљона и потпуно изграђени други женски павиљон и мушки павиљон.

 

,,Следи нам потпуно реновирање Д павиљона, заједно са кухињом, пекаром. То је, дакле, оно што је остало, још су уређење и кућица за деинституционализацију и припрему оних корисника који могу да буду у неком степену самосталнији", навео је министар.

 

Према његовим речима, реновинари павиљон који је обишао ни у чему не заостаје за најразвијеним државама западне, централне или северне Европе.

 

,,Могу слободно да кажем да када се упореди наш бруто друштвени производ, када се упореде наша издвајања у социјалну заштиту и издвајања у тим државама - овај павиљон, али и овај дом све више и више предњачи у односу на те установе у развијеном делу света", поручио је Селаковић.

 

Он је додао да је то ,,само један од примера, једна слика и прилика колико Србија напредује".

 

,,А када Србија напредује, онда има више средстава да издваја и за социјалну заштиту својих грађана", истакао је министар.

 

Навео је да се већи приходи које држава остварује усмеравају не само у техничко опремање и боље смештајне услове у установама социјалне заштите, већ се усмеравају и у боље услове рада запослених.

 

,,Управо захваљујући тој бризи, од 1. октобра ове године, 5,5 одсто повећање плата су добили, поред здравствених радника, тј. медицинских сестара и техничара, поред просветних радника, и наше неговатељице социјалне заштите, што сматрамо изузетно важним и трудићемо се да и у наредној години у доброј сарадњи и разговорима са синдикалним организацијама као добар и веран социјални партнер нашим синдикатима, али и као неко ко брине о својим запосленима обезбеђујемо и веће плате, веће зараде и боље услове рада", поручио је Селаковић.

 

Извор: Танјуг