Aa

Aa

Државни секретар Дејан Антић на обележавању 107. годишњице од подизања Топличког устанка

Државни секретар Дејан Антић на обележавању 107. годишњице од подизања Топличког устанка

Државни секретар Дејан Антић на обележавању 107. годишњице од подизања Топличког устанка

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је у Прокупљу државну церемонију обележавања 107. годишњице од подизања Топличког устанка. 

 

"У доба највећег окупационог мрака на европском тлу које је грцало под чизмом германског империјализма и његових савезника, мали српски народ се усудио да упали бакљу слободе и подигне оружану побуну на сопственом прагу - похараном и поробљеном. Не желећи да трпи масовне ликвидације својих сународника, пљачку, насиље и покушаје асимилације које су чиниле окупационе власти, оног часа када је најављена насилна мобилизација српских младића за бугарску војску, југ Србије се подигао на оружје, и на данашњи дан 1917. године, започео Топличко-јабланички устанак. Једини организовани устанак у поробљеној Европи " - рекао је државни секретар Дејан Антић. 

 

Према Антићевим речима српски су устаници за кратко време ослободили простор између Јастрепца, Копаоника, Радан планине, Кукавице и Јужне Мораве где су образовали устаничку државу. "Ипак због бројчане надмоћи окупаторских снага, недостатка наоружања и командног кадра Топлички устанак је кроз месец дана угушен у крви. Гушећи устаничка дејства бугарски окупатор је на овим просторима за само неколико месеци свирепо побио 20.000 људи. Међу ликвидиранима највише је било жена, деце и стараца" - навео је Антић. 

 

Државни секретар је закључио да данас немамо права да заборавимо херојску борбу и жртву наших предака, као ни слободу коју су нам преци оставили. "Свакоме, па и нашим некадашњим непријатељима, треба пружити руку сарадње и пријатељства јер је то јеванђељска врлина. Али смо дужни, да ради наших потомака, памтимо своју историју како нам се страдања у Топлици, Сурдулици или Пустој Реци више никада не би поновила. Слобода је била и остала најузвишенија вредност српског народа. Уверен сам да ћемо и данас, свесни своје херојске и многострадалне прошлости, успети да је сачувамо бранећи суверенитет, политичку независност и територијалну целовитост државе Србије. Само је слободна и независна Србија гарант опстанка нашег народа, националне културе и идентитета" - истакао је Дејан Антић.