Социјално-економски савет донео одлуку да не прихвати Нацрт закона о родној равноправности

Уторак, 12 Септембар 2017 |

Социјално-економски савет је на данашњој седници донео одлуку да не прихвати Нацрт закона о родној равноправности, јер има доста мањкавости, а социјални партнери нису били консултовани, изјавио је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Он је казао да садашњи нацрт закона није прихватљив за синдикате, Унију пословаца Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Став СЕС-а је да је предложени Нацрт неприхватљив и да би изнова требало кренути у његову израду.

Како је рекао, тај Нацрт закона предвиђа додатне трошкове и има отворена питања када је реч о његовој примени.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић је изјавио да је СЕС донео одлуку да се нацрт врати у расправу, уз уважавање добрих ствари које садржи.

Стојиљковић је навео да је проблем у томе што тај нацрт закона има решења која је тешко имплементирати у пракси, а предвиђа сасвим конкретне обавезе.

Додао је да нису сви социјални актери били укључени у његову израду и да су синдикати морали да учествују у томе, будући да се највише тиче радних права и социјалне заштите.

"То није начелна декларација која говори о нашим опредељењима, већ уводи конректне обавезе које треба реализовати. На пример, доста се тврдо и линерално уводи да морате имати 40 одсто запослених жена у свим делатностима, што је у пракси неоствариво", навео је Стојиљковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је дан раније да је важно да Закон о родној равноправности буде функционалан и у интересу свих грађана, те додао да су примедбе на Нацрт имали и синдикати и Унија послодаваца. 

"Закон се налази код нас у Министарству и не само да ми имамо неких суштинских примедби на Закон и на његову спроводивост, већ га имају и синдикати и Унија послодаваца", рекао је Ђорђевић, коментаришући изјаву председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић која је рекла да ће Нацрт тог закона бити послат Министарству рада како би се они бавили имплементацијом.